Niklas Wadman

Fråga:

Hej Niklas! Jag är en 22-årig kille som har tränat på gym i ungefär ett år nu på en semiseriös nivå (cirka 3–4 gånger i veckan), men har tyvärr inte alls nått de resultat jag är ute efter. Jag är ganska säker på att det beror på att jag slarvar rätt mycket med kosten, vilket till viss del har att göra med att min disciplin är ganska dålig, men även på att jag inte tycker det är särskilt kul att laga mat och heller inte tycker att jag har tid till det. Jag pluggar till civilingenjör och mina dagar är till största delen fyllda av studier plus extrajobb, och den lilla fritid jag ändå har vill jag gärna ägna åt att träna och umgås med vänner. Därför har jag prioriterat bort matlagningen kan man säga, och dessutom delar jag kök med 15–20 andra personer i ett korridorsboende så det finns inte riktigt utrymme för några större projekt i köket. Nu undrar jag om du har några tips på proteinrik och nyttig mat som innebär så lite jobb som möjligt, och hur jag skulle kunna utforma ett kostschema kring den typen av mat? Tacksam för hjälp? /Casper

Svar:

Kroppen behöver rätt näring likt en bil behöver rätt bränsle för funktion. Tankar du med fel bränsle så kommer du inte långt – lika så gäller kroppen och resultaten till följd. Men kroppen är mer komplex, vi behöver samtliga näringsämnen för att fylla optimal prestation och resultat. Jag kommer in på detta lite längre ned i mitt svar, före vi kommer dit så behöver vi se över vad som är orsaken till ditt nuvarande kostförhållande. Du anger att du inte når resultaten med stor sannolikhet att din disciplin inte räcker till. Disciplin innebär i sin rätta benämning: ”Från latinets disciplina - uppfostran, handledning, som i sin tur kommer från discipulus - lärjunge, elev. Uppfattas som synonymt med upprätthållande av ordning och regelföljande. I militära sammanhang avses med disciplin att en trupp eller enskild soldat följer en angiven order eller instruktion”.

Utifrån dess rätta benämning så är det en kategori där jag personligen inte platsar, jag skulle snarare säga att jag har riktigt dåligt disciplin. Jag som bloggar om kost och träning får trots detta ofta ta emot givmilda meningar som ”Om jag bara hade din disciplin..”. Så hur kan jag då hålla mig till hälsosam kost utan fusk som godis/ dricka/ bakelser eller skräpmat – och dessutom året om i alla lägen? Svaret ligger i något så klyschigt och enkelt som kärlek i sin rätta mening. Oavsett vart i livet du befinner dig så är du resultatet av det du älskar mest. Att ha en vältränad kropp, bra kondition och föredrar hälsosam kost? Eller är du överviktig, noll kondition och älskar godis framför tv soffan? Är du en person av det sistnämnda så är det helt enkelt vad du faktiskt föredrar. Så enkelt är det. Sätt ingen ursäkt som "Jag har tyvärr dålig disciplin". Erkänn istället att du älskar skräpmat mer än att du älskar hälsosam kost. Eller fråga dig själv, vad du egentligen älskar? Självkänslan speglar din självkännedom. Ett av de bäst sätten att höja självkänslan är att göra kärleksfulla val som i sin tur leder till en ökad styrka - både fysisk och psykiskt. Låt mig förtydliga ovanstående mening med ett exempel:

På restaurangen: Om du verkligen älskar/har respekt för din kropp och ditt mål så är menyn aldrig ett problem. Du ser sötsaker, friterade bananer, glass/ kolasås och diverse aptitretare. Men ögonen passerar enkelt förbi dessa rader - du har självkännedom, kärlek och respekt för din kropp! Så när du står inför svåra val, fråga dig själv - vad är det du vill uppnå? Är det viktigt för dig? Oavsett ditt val så måste du acceptera att det är reflektioner av vad du verkligen älskar mest. Oavsett hur löjligt det kan låta, så är kärlek den största kreativa kraften i universum - så använd den klokt. Välj att älska dig själv mer än yttre ting. Kanske kan mitt synsätt och mitt kostförhållande till följd även få dig in på rätt väg. En dålig ”disciplin” ska inte sätta käppar i hjulet för din målsättning. Att du delar kök med andra ska inte vara ett hinder om det är viktigt för dig. Jag rekommenderar att du en gång i veckan avsätta tid för storkok, tillred veckans måltider som består av samtliga näringsämnen – protein, kolhydrater och fett. Komplettera med ett proteintillskott som vassle vid mellanmål samt efter din träningen för påskyndad återhämtning. Tillägg även eventuella vitaminer/mineraler som inte är inkluderade i din kost för en fullbordad kroppsfunktion. Ordet disciplin kan vi sudda ut, fokusera på vad som är viktigt för dig och jag lovar att du tar dig dit. 

"Eat to meet long-term goals not short-term satisfaction"

Comments (0)
OPTIONS