Niklas Wadman

Ny vecka nya möjligheter! Solen skiner och med vädergudar som säger att det endast är idag så passade jag på att starta dagen med att ta fötterna på en långpromenad. För extra belastning blev det tre stora (och ekologiska) matkassar på vägen hem inför kvällens storkok. Det är något magiskt över att börja veckan med att ha ALLT förberett. För mig som tar Måndagarna till att arbeta hemifrån så passar jag även på att låta så väl ugnen som varje kastrull och stekpanna göra sitt jobb - allt för att minimera stress och få tiden över till annat under veckan. Storkok bidrar till att spontanköp minimeras och att du vet EXAKT vad du stoppar i dig - Allt från valet av vilka livsmedel till vart dessa kommer ifrån och hur mycket du får i dig av dem in på grammet. 

Eftersom jag till 90% enbart får i mig ekologisk mat så får jag även endel frågor kring detta, allt ifrån missuppfattningar om vad ekomat egentligen innebär till om det påverkar kroppen i jämförelse med "vanlig" mat? I det här inlägget tänkte jag förmedla allt från vad ekologiskt mat är i sin rätta benämning till några vanliga myter och varför du bör/ bör inte äta ekologiskt. Hoppas du finner det intressant och att du tar hänsyn till informationen vid nästa storkok :)

Först och främst så har "ekologiskt" inget med frakten att göra vilket många tycks tro. Ta t.ex skillnaden på ett vanligt vin och ett ekologiskt vin, så innebär det sistnämnda snarare att vingårds-arbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt. Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien. Enkelt förklarat så är Ekologisk mat eller ekomat gjord på råvaror som kommer från odlingar som är certifierade för vissa regler. 

5 skäl att äta ekologiskt

1. Ekologisk mat och hälsa hör ihop

Och med frågan som jag ofta får, om det skiljer något mellan "vanlig" mat och ekologiskt mat för kroppen så har det gjorts flera undersökningar kring skillnader i näringsinnehåll mellan konventionella och ekologiska livsmedel. Här är några av de resultat som kommit fram: 

  • Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därmed mer näringsämnen per gram.
  • Ekologiskt uppfödda djur går i större utsträckning ute och betar och får då en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega-3-fettsyror. Till exempel visar en studie att KRAV-märkt mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än annan mjölk.
  • Ekologiska livsmedel får inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett och det förekommer få tillsatser. Dessutom: Genom att handla eko minskar du riskerna för att odlare och deras familjer exponeras för gifter.

2. Ekologisk mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO

Eftersom ekologiska jordbruk inte använder några kemikalier i odlingen, minskar risken att få i sig kemikalier genom maten. Oftast finns det inte ens påvisbara halter av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska produkter.
Om ogräs och skadedjur ändå måste bekämpas tillförs naturliga fiender, som speciella insekter eller växter, istället för kemiska bekämpningsmedel.

Ekologisk mat odlas utan GMO. Genmodifiering handlar om att ta fram härdiga grödor på konstlad väg genom att korsa växternas gener med varandra. Gener flyttas mellan arter, läggs till och plockas bort beroende på vilka egenskaper man vill förändra hos växten. Det finns väldigt lite forskning på de långsiktiga konsekvenserna av att ändra i växters (och djurs) arvsmassa på det här sättet. 

3. Ekologisk mat innehåller få syntetiska tillsatser

Ekologisk mat får inte produceras med hjälp av artificiellt framtagna tillsatser och färgämnen. Av de hundratals tillsatser som är godkända inom EU är det endast ett fåtal tillsatser som får användas i KRAV-mat, och då bara om de verkligen behövs. Se aktuell lista på tillåtna tillsatser på krav.se

4. Glada djur och ekologiskt foder

Den ekologiska grisen har möjlighet att gå ute och böka året om. På sommaren betar den fritt och kan svalka sig i regn och gyttjebad. Grisen får ekologiskt foder och har fri tillgång till hö. Den ekologiska grisen är totalt sett friskare och får större utlopp för sitt naturliga beteende än andra grisar. 

Ekologiska hönor sitter inte i bur. När vädret tillåter går de ute, och på vintern rör de sig fritt inomhus med gott om utrymme. De äter ekologiskt foder av naturliga råvaror. De sover på pinne, lägger ägg i rede och sandbadar när de vill.

Den ekologiska kossan rör sig fritt på ängarna under en stor del av året. Hon får bara ekologiskt foder och har fri tillgång till hö eller annat grovfoder. Hon sover på en välströad liggplats. Hon får vara för sig själv när hon ska kalva och kalven får alltid dia och vara med sin mamma den första tiden. Ekologiska kalvar dricker riktig mjölk.

Fodret till djuren är ekologiskt och odlas till stor del på den egna gården. I ett ekologiskt jordbruk finns balans mellan djur och grödor. Fodret till djuren odlas huvudsakligen på den egna gården, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Alla djur har fri tillgång till hö och annat grovfoder.

5. Ekologisk livsmedelsproduktion ökar mångfalden i naturen

All mat vi äter påverkar miljön på något sätt. Vid konventionell odling används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt- och djurarter och stör balansen i naturen. Användning av konstgödsel kan till exempel medföra övergödning av hav, sjöar och vattendrag. Ekologiska gårdar har en bredare och rikare biologisk mångfald än konventionella gårdar.

Jag hoppas att du tar hänsyn till dessa punkter för dig själv och din hälsas bästa, samt för djuren och arbetarna bakom processen fram till din tallrik. Ha nu en fantastisk Måndag! Ny vecka, nya möjligheter! 

"Eat to meet long-term goals not short-term satisfaction"

Comments (1)
pusselÅ vilket bra inlägg. Härligt med en personlig tränare som bryr sig om djur och natur.2015-07-09 23:45
OPTIONS