Niklas Wadman

Stick to the plan

May 11, 2015 @ 10:54

Ny vecka, nya tag! Dagarna har verkligen flugit förbi och uppdateringarna har blivit lidande. Jag kan skylla på allt från Fitnessgalan till fullbokade arbetstimmar i gymmet. Men i ärlighetens namns så vet både du och jag att det det handlar om en mindre bra planering, så idag blev det upp före tuppen för att strukturera upp ett och annat - som bl.a tid för planering. I detta inlägg vill jag lägga några rader till just planering och hur du uppnår dina mål. Oavsett om det gäller träningsmål, förbättra kostförhållandet eller ditt jobb och andra viktiga ting i livet - ska det bli en förbättring så krävs även en plan att fullfölja. "A dream without a plan is just a wish" så att säga.

Det finns troligtvis inget så viktigt som att ta tiden till att reflektera över sin nuvarande situation. Allt från om du trivs med ditt jobb, dina dagliga rutiner och de personer du har omkring dig. Alla intryck ska inkluderas och sorteras som mer eller mindre viktiga, det som du inte trivs med och det som du personligen inte anser som viktigt i din tillvaro bör uteslutas. Att dock bryta sig loss från negativ energi som t.ex vissa vänner eller jobbet du inte trivs med är lättare sagt än gjort. Det finns en trygghet att låta saker och ting vara precis som det är. Enligt en studie utförd av Accenture där män och kvinnor i 31 länder, däribland Sverige, visar att 57 procent av kvinnorna och 59 procent av männen som ingick i studien är missnöjda med sin nuvarande arbetssituation. Trots missnöjet svarar mer än två tredjedelar (69 procent) att de inte planerar att säga upp sig. Varför acceptera att leva ett liv där man inte trivs? Givetvis finns det många aspekter som sätter oss på plats - allt från tillgängligheten på jobb till frågor kring utbildning. Men kom igen? Hela 69 procent? En stor andel av dessa sitter troligtvis kvar i samma position av rädslan att bryta sig loss. Jag menar, vad har du att förlora om du inte är nöjd? Det kan låta cliché men livet är fasiken för kort för att inte göra det man älskar! Så i detta inlägg vill jag dela med mig av hur jag tar mig framåt, och hur jag uppnår mina mål genom så väl målformulering och handlingsplan. Låt oss gå rak på sak genom att printa in min planeringsmall direkt i mailet: 
 

Målområde: Välj en kategori (t.ex nytt jobb, förbättra ekonomi, din träningssatsning, ditt kostförhållande)

Nuvarande läge: 

Önskat läge:  
 

Mitt SMARTA mål är: (Specifikt. Mätbart. Attraktivt. Realistiskt. Accepterat).

Målet ska vara uppfyllt: 

Det här kan jag göra för att nå mitt mål/ närmaste tiden:

 - idag kan jag: 

- under veckan kan jag: 

- inom en månaden kan jag: 

HANDLINGSPLAN: 

Det här ska jag göra rent praktiskt: 

 Jag gör det vid dessa tillfällen (skriver ner i min kalender): 

Det här resurserna behöver jag för att kunna göra det: (tid, pengar, utrustning, kunskap/ övrig info)

 Jag tar hjälp, får stöd av:

 Det här kan jag göra på en gång: 

Jag gör något varje dag, även o det bara blir något litet eller symboliskt. Exempel på sådant som jag gör varje dag för att nå mitt mål är: 

Såhär följer jag regelbundet upp mitt målarbete och kontrollerar mina framsteg:

_________________________

Personligen har jag en skrivbok där jag uppföljer med dessa punkter varje Söndag, Jag kollar i denna varje morgon för att ge mig en påminnelse till det viktiga, men gör mig en egen liten resumé i slutet av veckan. Det är nämligen lätt att missa viktiga aspekter som "får stöd av" eller "så här följer jag upp målarbete". Men med en fast rutin på att alltid ha en plan på alla kategorier så går du alltid på rätt väg! Jag tror med hela mitt hjärta att vi alla kan uppnå det "omöjliga". Det enda som egentligen behövs är en strukturerad plan, ett upplägg som för var dag tar dig ett litet steg närmare dit DU vill. Fråga dig själv - vad kan jag göra idag? Den här veckan? Eller den här månaden, för att ta mig lite närmare mållinjen? Det behövs sällan några större insatser, enbart små förändringar som sakta men säkert tar dig dit du vill. Låt oss säga att du ska gå ned i vikt? Men att du har inte riktigt vet hur du ska lyckas i det långa loppet (allt från sockersug/ mindre bra kostförhållande till tid för träning). Du vet att det krävs fysisk aktivitet och att kosten ska förbättras - men skulle du förändra på ALLT så skulle det troligtvis även bli pannkaka av allt. Men om du sätter upp en enkel punkt på din "att-göra-lista" som t.ex "cardio" före jobbet, eller "byt ut dagens fika-bulle till en proteindrink" så ska du se att du tar dig successiv ned i vikt utan att egentligen behöva göra någon drastisk förändring av hela din vardag.

Ett steg i rätt riktning med lite struktur och du kommer dit. Nu talar jag inte bara om vad du ser i spegeln, utan den harmoni du behöver med din insida. Att du känner och upplever att du går på rätt väg i livet är viktigt  För mig har min strukturerade (och kanske en aning pedantiska..) vardag tagit mig dit jag är idag, och jag vet att jag kommer fortsätta dit jag vill. Jag trivs där jag idag är på alla vis men drömmar och mål kommer alltid att finnas, det driver mig framåt, det får mig att sätta väckarklockan före tuppen. Jag har genom min mål -och handlingsplan tagit mig ifrån den arbetsplats som jag inte trivdes med (en riktigt gris till chef!), vidareutbildat mig i de kategorier jag brinner för samt startat mitt egna företag - som i sin tur ledde till mitt Aktiebolag (you against you AB). Idag står jag på en plats där jag njuter min tillvaro, jag skulle inte byta mitt liv mot världens alla pengar! Jag får arbeta med människor, jag får bidra till att de uppnår sina livs stora mål. Det får mig att utvecklas som person och se möjligheterna i det "omöjliga". Jag hoppas att du som läser detta även tar steget till att avsätta tid för en planering, vår tid på jorden är begränsad och allt ligger i dina händer vad du med tiden vill göra. It's all about you against you. 

Comments (0)
OPTIONS