Niklas Wadman

Ansiktsformen? Den gravida magen eller alla bieffekter rent mentalt? Jag vet ärligt inte vilket som känns värst just nu. Det skiljer hela +29kg mellan bilderna, från 75kg till 104kg. Ni kommer nu att få följa min resa tillbaka - hur jag blir av med samtliga kilon (bortsett från eventuella muskelökningar). Allt från kost och träningstips till en inblick på den fysiska och psykiska resan. I detta inlägg kommer jag resumera första delmålet med projektet (ökning av fett%) och förklara varför jag beslutade mig för att genomföra detta.

Den 15:e Augusti 2013 tog jag stegen utanför min "trygghetszon" för detta projekt. Att lämna denna zon förknippas vanligtvis med något positivt. Allt från att uppnå nya resultat till att leva sitt liv fullt ut. Att befinna sig i en bekvämlighetsbubbla får oss vanligtvis att stå stilla - oftast pga av en rädslan för att misslyckas, detta gör att vi inte vågar ta tag i våra drömmar och mål. Enligt en studie utförd av Accenture där män och kvinnor i 31 länder, däribland Sverige, visar att 57 procent av kvinnorna och 59 procent av männen som ingick i studien är missnöjda med sin nuvarande arbetssituation. Trots missnöjet svarar mer än två tredjedelar (69 procent) att de inte planerar att säga upp sig. Varför acceptera att leva ett liv där man inte trivs? Givetvis finns det många aspekter som sätter oss på plats - allt från tillgängligheten på jobb till frågor kring utbildning. Men kom igen? Hela 69 procent? En stor andel av dessa sitter troligtvis kvar i samma position av rädslan att bryta sig loss. Jag menar, vad har du att förlora om du inte är nöjd? Det kan låta cliché men livet är fasiken för kort för inte göra det man älskar!

Varför gör jag det här? 

Hur kommer det sig då att jag som tycks vara nöjd med det mesta gör ett projekt som detta? Jag behöver väl inte lämna min trygghetszon - eller? I en intervju med tidningen Fitness For Men (som för övrigt fick en rubrik "ständigt i form") så får jag frågan vad det är som jag tycker är mest givande med mitt yrke, jag svarar bland annat "Det finns inget så givande som att förändra någons liv" och fortsätter med att jag brinner för mitt yrke, att hjälpa andra till ett hälsosammare liv. Jag inser när jag läser mina svar i tidningen att det är inte värt för mig att stå kvar på samma platå - jag vill uppleva det som mina klienter går igenom. Att verkligen få sätta mig in i hur att det är att förändra sitt liv när allt bokstavligen känns tungt. Jag vet vad som krävs av mig som coach och personen jag tränar för att uppnått ett mål. Men hur vore det om vi vänder på steken? Att jag personligen måste gå igenom vad många av min klienter måste göra? Kanske kan jag breda min erfarenhet, min syn på hur att hjälpa andra? Att öka professionalitet via egen erfarenhet? Jag brinner för mitt yrke, eller som uttalat i intervjun - "det är min livsstil, för mig finns det ingen off knapp". Jag ansåg det helt enkelt vara värt omständigheterna - jag lämnade min trygghetszon och startade min resa!

När jag blickar tillbaka på mitt första inlägg där jag beslutar mig för att öka min fett% så fanns det även där en liten hake. Tanken var som så att i slutfasen av min viktuppgång utforma en egen diet. Med denna diet skulle ni läsare kunna via enkel modifiering kunna fullfölja ett kostförhållande för minus 10kg - vilket även var den vikt jag skulle gå upp. Men 10kg blev 15kg och 15kg blev till 20kg och det fortsatte till 25kg - idag närmar jag mig 30kg. Jag har lagt otroligt mycket tid på den diet som jag hade i tanke att lansera, men när allt kommer om kring så inser jag att det vore rent av ett tjänstefel av mig att göra. Visst, jag skulle kunna röra om i samhälls-grytan och få många till att gå ned i vikt likt "5:2" eller "LCHF" men det räcker inte - jag har ett ansvar, jag vill att alla som går ned även ska bibehålla vikten! Jag ser gång på gång hur nära och kära går upp i vikt efter att ha avslutat någon av tidigare nämnda dieter, det är fasiken så frustrerade att se! Jag kommer aldrig att predika att utesluta näringsämnen eller hitta kortsiktiga lösningar för viktnedgång! Så därmed kommer jag inte krångla till det med någon "diet" för viktnedgång - enbart rätt energifördelning och i rätta mängder - punkt.

Maten/ träningen som har gjort mig tjock.
 
Frågor som jag oftast får kring min vikuppgång är "Hur ser ditt kostschema ut? Tränar du mindre? Blir det mycket skräpmat?". Faktum är att jag styrketränar 7 dagar i veckan, jag utövar låg/högintensiva intervaller (oftast via roddmaskin) 3 gånger i veckan och likt tidigare så väljer jag enbart bra råvaror och uteslutar skräpmat/ godis etc. Jag har med andra ord haft ett kost och träningsförhållande likt många som går ned i vikt, men enbart ökat kalorierna via kolhydrater och fett - framför allt det sistnämnda då det är mer än dubbelt upp i energi per gram. Det säger en heldel hur viktigt det är att tänka på just mängden mat snarare än vilken diet man väljer. Jag bestämde mig för att inte lägga ut mitt kostschema under min viktuppgång (som jag tidigare har gjort för varje månad). Detta av den anledningen att jag har sett att mina schemat blir kopierade och används i tron om att de ska uppnå samma resultat. Skulle jag då lägga ut mitt schema för ökad fett% så finns risken att detta skulle "skrämma" för vad som är bra och inte att äta. Oavsett målsättning så måste ett kostschema utformas utefter dina förutsättningar och även stämmas av med uppföljningar för att se hur det matchar bl.a din aktivitet. Det finns många faktorer (bl.a NEAT) som är svår att förutse hur det kommer att påverka just dig och din ämnesomsättning/ aktivitetsnivå m.m.

Fysiska/ psykiska bieffekter

Jag knäpper av några formbilder, blickar på kameraskärmen och tänker - inte fasiken ser jag väl ut så där? Magen är som uppblåst i avslappnad hållning och synen av några magmuskler är obefintligt. Ja, ni ska bra veta hur magen ser ut när jag nu sitter ned och skriver (formbilder på även detta kommer givetvis till blogg/instagram). Jag har aldrig varit i denna situation och måste säga att det känns bokstavligen tungt. Trots magen så finner jag det inte som det störta problemet. Höft/ rumpa är det parti som där det har satt sig som allra mest - vilket jag märkte var svårt att ta en jämförelsebild på. Jag har inte precis några Bikini Fitness poser i mitt kollage att jämföra med? Men jag har idag inga par jeans som passar, trots att jag shoppade (alldeles förstora) kläder före min viktuppgång. Så jag har mina måttmetoder för motivation att komma tillbaka i form. Men kläder och form i all ära, magen kan jag hålla inne och kläder kan jag köpa nya - ansikten där emot är omöjligt att dölja. Jag är idag riktigt jäkla missnöjd med mitt utseende, jag har svårt att se hur mitt ansikte skulle kunna förändras när jag ser mig själv i spegel. Jag inser att jag befinner mig i den situationen som många av mina klienter gör i början av ett samarbete, det känns hopplöst och man försöker få svar på om det går att förändra? Det känns verkligen ovant och konstigt att personligen få en sådan tanke - jag har aldrig infunnit mig i det förut. Men jag vet att jag kommer förändras, jag vet att det är en fråga om tid tills jag står i en fysik som jag med stolthet kan kalla vacker - resan dit kommer dock inte bli lätt. Under resan till nuvarande vikt har jag fått möta ett flertal aspekter som kommer göra resan tillbaka svårare - bl.a skador. Jag har haft konstant smärta i mina knän i snart två månader. Varje gång jag böjer mig ned (t.ex en knäböj) så trycks knäleden fram av trycken från baksida lår (ökad fett%). Senor och ligament anspassar sig inte lika snabbt som muskler och därmed tar de riktigt mycket stryk. Om inte det var nog så är min rörlighet kraftigt nedsatt, motivationen magträning är minimal. Ben och mage har alltid varit mina favorit pass - idag är de uteslutna från schemat.

Det finns så otroligt mycket att kunna gå in på för att resumera min viktuppgång. Jag skulle gärna beskriva allt i ett inlägg men då får ni troligtvis sitta hela helgen och läsa (vilket jag förmodar att ni inte har tid med?). Ni kommer även få svar på mina blodprover som jag har utfört var och varannan månad under min viktuppgång. En stor fokus har nämligen även varit att naturligt öka testosteron under viktuppgången. Detta då jag hade alldeles för låga nivåer, vilket har skapat bieffekter som bl.a nedsatt sexlust och utesluten muskelökning. Jag var då på ca 4 nmol/l vilket vanligtvis medicineras - jag tackade nej till detta och beslöt mig att via överseende av kosten göra större framsteg. Jag har idag 32 nmol/l vilket är toppade nivåer! Hur jag har gjort detta och hur jag ska bibehålla en sund och hälsosam insida under min viktnedgång levereras under resans gång. Har ni önskemål och idéer till blogginlägg så är ni mer än välkomna att kommentera! Jag vill avsluta med att tacka er som avsätter tid till att läsa mina rader! Om ni bara visste hur glad jag är för er feedback! Tusen tack - tusen gånger om! Dags för mig att packa upp paket och planera kommande veckas viktnedgång! Nästa formbild ska vara betydligt vackrare. Nu kör vi - All in! 

Comments (28)
FridaGHar följt dig ända sedan början av Fitnessguru -ja ända sedan början av din blogg och har inga som helst tvivel på att du kommer att fixa detta Niklas, du är så sjukt inspirerande. Ditt skrivande berör och att få följa hur även tankarna & känslorna går under ditt projekt är intressant. Tungt att höra hur du mår nu, men jag säger det än en gång, du är så sjukt inspirerande Niklas. Tack! Tack för att du förgyller! 2014-02-28 23:51
Niklas WadmanTusen tack Frida! Fasiken vad kul att höra hur du har följt bloggen så länge! Finns säkerligen många inlägg från begynnelsen som jag borde ta bort i efterhand haha - jag ska kolla igenom lite. Oavsett, det värmer att höra ska du veta! Din feedback betyder mycket! Tusen tack ännu en gång! :) 2014-03-01 10:36
Micke23Ska bli jävligt intressant att följa din resa, tvivlar inte en sekund på att du grejjar de. Nått "lycka till" behövs nog inte så, kör hårt:)2014-03-01 10:21
Niklas WadmanHej Micke! Faktum är att situationen är rätt tuff just nu, så ett lycka till hade inte skadad ;) Skämt och sido. Jag uppskattar din säkerhet att jag klarar det här! Jag ska ta mig dit, mot alla odds! All in! 2014-03-01 10:41
Johnniiesäger bara, dem arms, satan va grova dem har blivit :D 2014-03-01 10:53
Niklas WadmanTack Jonniie! "Feta" armar är korrekt uttalande ;) Återstår att se hur mycket som är muskler!2014-03-01 11:08
simon anderssonSka blir roligt att följa förvandlingen tillbaka. Har du fått några bristningar? 2014-03-01 10:53
Niklas WadmanHej Simon, Jag är lyckligt lottad som fick en tankeställare kring bristningar före startdatum. Jag har pressat in magen 24/7 för att undvika att buken töjs (och därmed större risk för bristningar). Det är enbart när jag slappnar av som magen verkligen står ut som på bilden, jag har än så länge inga bristningar. Kommer gå snabbt ned så det återstår att se hur det kommer att påverka huden. 2014-03-01 11:13
Eva-Stella Niklas, du är fantastisk, unik och modig. Jag känner igen mig mycket i din resa. Har också alltid varit i bra form året om, och vill fortsätta leva så. Behöver däremot inse att jag pressat kroppen för hårt ibland och behöver släppa kontrollen på det sättet som du gjort (dock av annan anledning). Men ska också självklart fortsätta med bra kost och träning. Behöver dock acceptera att min kropp kanske inte mår som den är värd av att ständigt vara i den bästa form, det svider. Bekvämlighetszonen ser annorlunda ut för mig och kanske även för dig, än för många andra, men det är exakt samma sak. Nödvändigt för fortsatt utveckling, fysiskt som mentalt. Jag ska också kasta mig ut, våga lägga på mig och fortfarande stå stark och älska mig själv. Du är GRYM, glöm inte det. Kärlek!2014-03-01 11:30
Niklas WadmanEva-Stella. Din kommentar kunde inte ha formulerat det bättre! Bekvämighetszonen ser annorlunda ut för varje enskild individ. För mig personligen är det här är nödvändigt mig på så många vis - men samtidigt vill jag tillägga att det inte är jämförbart med någon annan. Vi alla har olika förutsättningar och mål, gemensamt tycks ändå vara att vi vill utvecklas fysiskt som psykiskt. Din feedback bringar motivation så det står härliga till :) Håller med på varje punkt - och jag önskar dig all lycka! All in! 2014-03-03 08:21
BennisHaha tyckte att du såg lite rund ut i ansiktet när vi träffades på Delta men kunde då aldrig tro att magen var sådär stor! ;) Men 2 kg i veckan bli ju inga problem för dig och kommer bli sjukt intressant att följa din resa! Stort lycka till! All in! ;)2014-03-01 12:37
Niklas WadmanJag är professionell mag-innhållare vid det här laget ;) Ansiktet avslöjar mig dock varje gång. Tusen tack Bennis! 2014-03-03 08:23
Helena.Jag har inte tyckt att du lagt på dig så mycket under hösten, men kollar man biiderna så förstår jag att du tycker att det varit tungt. Du har verkligen döljt den magen väl. Dock kommer du aldrig se den igen, så det är bara att ge den en klapp på magen och säg farväl. Du är lite smått galen som gör detta, men samtidigt otroligt inspirerande. Vet själv hur det är att undvika speglar och till slut så bara accepterar man sitt hälsotillstånd. Även fast det känns tungt och jobbigt just nu så vet du att det bara är tillfället. Finns det någon som klarar detta så är det du Niklas, finns inte många som har det driv du har. Det är även mening att det ska och kännas jobbigt. För det är samma sak för oss klienter. Lite ombytta roller nu, men det är bara att ta en dag i taget, håll dig till planen och inte ge upp :) Till slut har du ditt 6-pack igen, även fast jag önskar att det inte bara är utsidan som räknas i denna ytliga värld. Att du tar lärdom av den mentala resa som du nu genomgår. Trots magrutor eller ej så är du grym! 2014-03-01 13:35
Niklas WadmanHej Helena! Kul att du som klient ser det på utifrån en sådan bred aspekt. Som du säger så är det den mentala resan som här är viktigt. Vad jag inte inkludera i detta inlägg (märker att jag har missat flera delar) är hur jag även valde att förändra min fysik då jag inte uppskattade denna. Trots låg fett%/ synlig muskulatur m.m så fanns det inte mycket glädje i det - jag blev själv blind. Jag fick jobberbjudanden som krävde att vara i bra form, jag ville då gå ned ännu mer i fett% - jag kunde knappast se hur bra form jag redan hade. Så det är ett tecken på att jag behöver komma ifrån den "ytliga världen", få en bredare aspekt på hur jag personligen ser på mig själv. När allt kommer omkring så kan jag trots allt inte göra ett bra jobb om man inte först tar tag i mig själv. Jag har redan lärt mig otroligt mycket av mig själv - men framför allt hur att se på saker från andra synvinklar. Det finns mycket som jag sedan kan använda mig av i mitt yrke, jag ser fram emot att få ta denna resa och bredda min kunskap ytterligare. Ha en riktigt fin dag så ses vi i gymmet! :) 2014-03-03 08:38
Filip IngelssonVilken förändring! Helt sinnes. Imponerande helt klart. Hade varit intressant att ta del av hur du tänkt utföra din resa.2014-03-01 13:57
Niklas WadmanTack Filip! Mycket kul att höra :) Mitt kostschema (och reflektioner kring upplägget) kommer upp under veckan. Även min syn på aktivitet under diet - inkl mitt personliga träningsschema och andra inlägg som har med viktnedgång inkommer inom kort. Stay Tuned! 2014-03-03 14:53
Isabell PeterssonRiktigt intressant att läsa och det ska bli väldigt inspirerande att se din resa. Jag har redan varit med om min resa och trivs väldigt bra nu! 2014-03-01 15:10
Niklas WadmanTusen tack :D kul att att det uppskattas! Och gratulerar till uppnått mål - svårslagen känsla! ♥2014-03-03 14:56
EllapaellaHej! Stort lycka till! Tycker det är beundransvärt av dig att höra detta för att få bättre förståelse för den situation dina klinenter ibland befinner dig i. Hoppas du skriver hur du gör - min sambo tror att han blir undernärd och inte kan bygga muskler om han inte får rejäl husmanskost varje dag (med resultat ingen viktminskning) vore toppen med en manlig förebild så han ser hur man borde göra :) hehe2014-03-01 15:30
Niklas WadmanHej Ellapaella! Som du säger så har jag min prioritering på att utöka kvalité av mitt yrke via egna erfarenheter. Nyfikenheten av olika kost och träningsförhållanden får mig alltid att vilja testa nya levnadssätt. Jag kommer ge ut mitt kost och träningsschema samt att reflektera till varför (m.m) jag har ett upplägg som detta för viktminskning (vilket kan ge en ytterligare förståelse för viktminskning). Även andra tips/råd kan alltid utformas vidare via kommentarer under varje enkilt ämne efter ett inlägg. Du får se till att sända över din sambo till mig så ska jag göra mitt bästa :) 2014-03-03 15:04
lassemanSjukt peppad på inlägget om att öka testonivåer naturligt!2014-03-01 21:26
Niklas WadmanÄmnet är otrolig stort och för att resumera en helhet av det så tar det lite tid att få ihop allt. Men det är på ingång! Den som vänta på något gott väntar aldrig för länge - right? ;) 2014-03-03 15:08
SaiHej, är imponerad över ditt beslut att sätta in dig i klientens situation! Tänkte bara på en sak då jag läste inlägget där du skrev att du höll ett kostsschema likt de som siktar på viktminskning fast med ett högre kaloriintag. Du anser inte att detta påverkar experimentet då, jag tror, att många, vars situation du syftar på, har en betydligt mer ohälsosam diet som påverkar psyket och orken i större utsträckning en en hälsosam diet även med överskott på kaloriintag? Lycka till, ska bli spännande att följa!:) 2014-03-02 09:52
Niklas WadmanHej Sai! Det är så sant som du säger. Hade jag inkluderat skräpmat så hade jag placerats i kategori som kan anses mer relaterat till övervikt. Men för mig handlar det mer om att ta stegen utanför (min personliga) trygghetszon - via förändrad fysik. Jag kan oavsett aldrig jämföras fullt ut med en överviktig, jag har en bra fysik under alla dessa kilon - det blir lättare för mig att gå ned i vikt. Så det handlar mer om att uppleva nya vyer, att se på saker ur ett nytt perspektiv. Jag har lärt mig mycket om mig kropp och mer kommer jag göra under resan ned. Min nuvarande fysik säger även en heldel om kostens betydelse (mängden) för en vältränad kropp, jag tränar 7dagar i veckan (+cardio) och äter hälsosam mat - och ser nu ut som jag gör. En balans mellan kost/träning och mental-välmående är den rätta vägen att vandra :) Ps. Tack för din feedback och kommentar, bra att du tog upp frågan! 2014-03-03 15:29
Nina PHej! Intressant att läsa om ditt projekt. Angående testosteronnivåer - är inte detta kopplat till halten kroppsfett (och energiintag)? Jag är visserligen tjej och har erfarenhet av de kvinnliga könshormonerna och hur de påverkas av kroppsfett, energitillgång, stress etc, och har därför gjort en del egenstudier i ämnet. Jag har alltså inte studerat killars hormonnivåer lika ingående, men vad jag förstår är även de starkt sammankopplade med halten fett på kroppen. D v s - sjunker fettet under kroppens setpoint, kommer också testosteronnivåerna att sjunka. Vore intressant att höra dina tankar kring detta. Ha det bra! /Nina2014-03-03 16:16
RKAKTjena Niklas! Jag blir riktigt tårögd då jag läser ditt/dina inlägg. Vilken jävla grym människa du är! Jag vet själv hur tungt det är att vara övervikt men jag hade det lite omsvängt jämfört med dig. Jag hade aldrig ungefär varit "normalvikt" förrän nu efter att jag tagit i mitt "överviktsproblem". Nu har jag gått ner 31-32kg på cirka 7 månader med hjälp av endast egna kunskaper. Inte så dåligt va? Jag är dock inte nära på färdig med min egen träning/kost ännu. Fortfarande mycket kvar att göra. Jag önskar dig ett stort lycka till! Njut av resan! Du klarar det här!2014-03-05 12:32
MarkCAn you translate this blog in english plz2014-03-12 02:08
Elie KomoHej Niklas, Jag är imponerad av dina resultat och imponerad av det sättet du gjort det på. Jag har under 14 veckor följt din klient Leo Kia ovh sätt vilket resultat som ni två lyckats med!!! Måste verkligen gratulera er båda. Well Done ! Nu vill jag göra samma sak och bli av med allt hull och fett som är överflödigt. Jag är beredd på att göra allt och lite till för att lyckas. Har du tid och möjlighet att ta tag i en ny klient så kommer du få en klient som kommer ge allt för att lyckas. Ser fram emot att börja mitt nya liv och min resa mot mitt mål. Vänligen Elie Komp2015-02-28 16:08
OPTIONS