Niklas Wadman

Sommaren flyger fram och midsommar är redan här! Lika så har en välkomnande sommarform anlänt. Jag personligen har faktiskt aldrig tidigare känt hur det är att komma i form för just sommaren. Att ha en låg fett procent har för mig alltid varit som en självklarhet, det handlar om att hålla min kropp i trim och trivas i det jag ser/ upplever - oavsett årstid. Men efter mitt senaste projekt så får jag ändå erkänna att jag aldrig har mått så bra som nu - att verkligen uppskatta det jag har slitit för! Tillfredsställelsen är skyhög och jag skulle vilja ropa ut "I F** MADE IT!" men i mål är jag dock inte riktigt än. För att det ska "duga" för vad som komma skall så behövs mer separation mellan muskulaturen. Men jag tror dagsformen (bilden ovan) ändå tyder på att det inte är allt för mycket kvar? Jag gissar på 14 dagar strikt efter min diet - vilket sätts på prov med midsommar firande som helgen bjuder på. Så varför inte sätta det i text, hur jag tänker och gör för att att bibehålla eller till och minska i vikt när högtider och diverse "motgångar" slår in.

Att jag äter "Periodisk Fasta" (16:8) är säkerligen ingen större nyhet för dig som tidigare har läst min blogg? Jag har en lägre måltidsfrekvens där första måltiden är vid lunch (12:00) och ett mellanmål (15-16 tiden) följt av en större middag efter träningen (20:00). Eller rättare sagt - jag äter inte frukost. Vad som gör detta unikt är att du kan äta en större volym men samtidigt ha svårt att hamna på ett överskott - perfekt vid högtider eller andra tillbjudningar. Så sitter du precis som jag hos nära och kära över midsommarhelgen? Och dessutom har ett par kg kvar att droppa? Undvik småätande. Maten som serveras är i sig är sällan problematiken - snarare allt som faller in omkring (Många bäckar små!). Sikta sedan på protein som är vårt mest mättande näringsämne och har dessutom en mycket hög TEF (25%). Välj kolhydratkällor från grönsaker/ sallader och framför allt potatis som har en otrolig mättnad! Undvik feta gratänger/ pajer och såser då detta får kalorierna att skjuta iväg. Fett är ett viktigt näringsämne men i sammanhang som högtider (etc) så inkluderar vanligtvis "dolt" fett så som tillagnings metoder för ökad smakupplevelse - allt från smör/ oljor till diverse marinader. 

Utöver ovanstående riktlinjer kring minskad måltidsfrekvensen och bra/ mättande råvaror så vill jag slå ett slag för alla dessa kalorifria alternativ. Allt från Pepsi Max/ Cola Zero till Loka/ Bon Aqua (Sötningsmedel är inte farligt!) till livsmedel som Fitnessnudlar och mättnadsfunktion via ett tillskott som en proteindrink eller stimulanser (Kaffe, One Heat A.M eller t.ex Celsius). Summa summarum - du kan du njuta av mycket mat och uppleva en fullbordad mättnad före du hamnar på överskott. Ovanstående text är några av många riktlinjer som jag har i tanke när jag går på diet-stigen vid tillbjudningar. Understående text är istället några kloka ord av min vän Gustav, det är taget från hans inlägg "julmat" som jag tycker sätter orden fint till dig som ser tillbjudningar/ högtider etc som ett stort hinder:

"Tack för tipsen Gustaf, det var kanon men jag kan tyvärr inte få ut så mycket av det. Jag kan inte rå för att jag äter så mycket och tränar så lite, det är ju bara Jul en gång per år och då får man unna sig. Man får ta från det undre lagret på Alladdinasken. BS, bullshit, kom igen, vakna! Du är inget offer – Du är inte utsatt för en matkomplott. Skärp dig. Ta tag i ditt eget liv och gör din val aktivt istället för att skylla ifrån dig. Är du trådsmal och har problem att gå upp i vikt, absolut, ät på men vet du med dig att du äter lite för mycket i din vardag och att du har lite för mycket att bära runt på, gör ett aktivt val och avstå för en gång skull det goda och ta den långa vägen. Nästa jul kanske du nått din målvikt och vad är en jul, ett års arbete för att säkra upp en bättre hälsa och ett längre, friskar liv? Skjut inte allt fram till 1 januari då det nya året börjar, börja idag, redan innan jul – jag har flera kunder som har bestämt sig och lagt sin plan inför julen. Jag är så stolt över dessa och deras inställning  - det finns inga hinder, bara möjligheter! Detsamma gäller dig!"

Gustaf sätter orden jag vill formulera. Kombinera det med en tanke att det gäller oavsett jul, nyår, påsk eller andra tillställningar som midsommar och diverse mat-bravader. Njut av god mat men i rätta mängder och med bästa sällskapet! En riktigt win-win. Jag ska nu sätta mig vid fikabordet med nära och kära - inte ska det sätta käppar i hjulet för min målsättning! 14 dagar från nu och formen ska vara den bästa någonsin! Resan är startad och jag ska njuta hela vägen i mål! Ha nu en riktigt fin midsommar! 
 

Comments (0)
OPTIONS