Niklas Wadman

Konsten att pusha gränser!

Jul 31, 2014 @ 21:35Categories: Min träningTags: You Against You

Svetten rinner och smärtan är påmind - men leendet finns trots allt där. Ja, det finns inte mycket som slår ett riktigt grisigt styrkepass med stor dos hatkärlek - en kamp mellan den fysiska och psykiska tröskeln. Vår gränser är trots allt längre bort än vad vi kan ana, psyket har till vanligheten att ge upp före vår fysiska kapacitet. Att då ha någon vid sin sida som bidrar till att pusha sina gränser är guld värd. Jag är i sluttampen av min diet och energin får inte påverka min prestation negativt, jag måste mot alla odds bibehålla den hormonella miljön för muskeltillväxt - att "tvinga" kroppen till förståelse att muskelmassan behövs. Det är inte lätt, men med rätt inställning och ett gott sällskap så är ta mig tusan inget omöjligt! Idag stod bröst/ triceps på menyn och det serverades på Sats - Odenplan. Carolina stod för hjälpen på de sista svidande repetitionerna - detta från första till sista övning. Så nu sitter jag här mör och sliten från kvällens pass - precis som vi vill ha det! 
Men istället för babbla mig grön om dagens träningspass så tänkte jag ta upp ett ämne kring just konsten att pusha sina gränser. Jag har nämnt detta i ett tidigare inlägg men frågan tycks återkomma. Så jag tar mina rader till att bringa kunskap och visdom kring den så väl fysiska som psykiska aspekten av att ta sig vidare i sin träning. Först och främst vill jag poängtera att oavsett hur stark och uthållig du är så kommer du alltid att behöva utmana dina gränser för nya resultat. Kroppen har sina skyddsmekanismer mot både yttre och inre påfrestningar - allt för att överleva. Vill du förbättra uthållighet, bli mer explosiv eller öka muskelmassa så måste du lämna trygghetszonen hemma! Du måste pusha kroppen till en ny nivå, tvinga den till att anpassa sig - tvinga den till den vision du har/vill uppnå. Jag tar i detta inlägg upp några faktorer som jag personligen anses som viktigt när man behöver pusha sig själv till 100%

I muskeln finns det något som heter "muskelspole". En muskelspole har två viktiga syften, dessa två är att känna av förläggning och belastning som muskeln utsätts för. Mellan muskel och sena har vi även "golgis senorgan" som är en känselreceptor som skickar information till centrala nervsystemet om senaste belastningen. När belastningen i muskeln ökar kommer receptorerna att klämmas åt och om belastningen blir för hög (alltså utifrån vad den är vad att utföra/ din nuvarande gräns/ tröskel) så kommer signaler gå till ryggmärgen där de (via inhibitoriska interneuron) skickar signaler tillbaka till muskeln att slappna av/ stoppa arbetet. Ju mer nervtrådarna pressar ihop desto starkare blir signalen, så genom att nå din "gräns/ tröskel" så kommer signalen bli större, vilket i sig är för att skydda senan mot översträckning. Lika så funkar muskelspolarna, blir signalerna för stora så kommer kroppen övertala dig att sätta ned vikten - dels via smärtsignaler. Allt för att skydda kroppen, som en ren överlevnadsmekanism mot påfrestningar/ skador.

Men som du säkerligen vet så uppstår skador främst via felaktigt övningsutförande. Så med kunskap kring korrekt övningsutförande återstår det till största del(bortsett från kostens vikt) bara du och din vilja mot kroppens försvarsmekanismer för att utveckla resultat. Du måste, som inledningsvis av skrivet tvinga kroppen till att puscha din nuvarande gräns där muskelspolar och golgi senorgan säger ifrån. Genom att pusha gränsen kommer kroppen att anpassa sig efter förnyad tolerans. Kroppen är trots allt i grund och botten lat av sig, en ökad muskelmassa är mer energikrävande som i sin tur skulle betyda att du måste jaga/ äta mer för att upprätthålla optimal kroppsfunktion. För vem vill springa efter älgar när man kan överleva genom att ligga i soffan? Evolutionen har trots allt gått framåt och tillgången på mat är inte direkt ett problem. Men kvar är kroppen sätt att hantera påfrestningar som bl.a belastning. När kroppen signalerar att avbryta, när signalerna går till smärta - det är då du pushar dina gränser och utvecklar resultat.

Med medvetenhet om vad som sker i kroppen så kan du övertyga psyket om att smärtan inte är farlig. När det känns tungt, jobbigt och alla ursäkter mellan himmel och jord utsöndras - det är då jag vill personligen vill lyfta tyngre, få ut fler repetitioner eller springa längre. Likt ett vackert uttalande av den store Muhammad Ali "I don't count my sit-ups, I only start counting when it starts hurting because they're the only ones that count". Men problematiken här är dock att du personligen avgör när situationen uppfattas som tillräckligt för utveckling. Det är även vad som skiljer oss åt i resultat när någon säger "jag har testat allt, jag gör mitt bästa, men får inte resultaten jag förtjänar". Vad du behöver är en stark målsättning, ett mål som får dig att kämpa hårdare, lyfta tyngre och verkligen pressa dig till nya nivåer. Kombinera det med en stor skopa kunskap om kroppens funktion, addera korrekt övningsutförande och driven vän eller PT som pushar dig ytterligare - då lovar jag att du får smakar på resultat!

Men som ni även vet, så är kosten A och O för att utveckla/ få de resultat du förtjänar. Med det sagt så är dags för mig att avrunda, ska njuta av dagens sista måltid - en välförtjänt middag lagad av Carolina (hur underbar får man vara?). Jag lägger upp recept på protein-såsen etc (bild nedan) på min Instagram @youagainstyou_ lite senare. I morgon står istället axlar på menyn vilket jag ska numera ska prioritera, med andra ord - pusha dem över mina gränser! Inga ursäker tillåtna, 100% ALL IN! 

"I don't count my sit-ups, I only start counting when it starts hurting because they're the only ones that count". 

 

Comments (2)
Therése Helt ofattbart vilken inspiration du är! Varenda gång jag läser dina inlägg, förvånas jag över hur jäkla motiverad jag blir av dina texter. Riktigt, riktigt grymt! 2014-08-01 22:05
Niklas WadmanOm du vara visste vad glad jag är att läsa din kommentar! Tusen tack för att du tar dig tiden att säga det :) Uppskattas mycket ska du veta! Det är idag få som kommenterar, mycket lättare med Instagram etc. Din feedback är svårslagen! Tack igen! 2014-08-02 10:28
OPTIONS