Niklas Wadman

Det är minsann en svårslagen uppskattningen som omfamnas när ett lass glass levereras. Att det dessutom är i form av en kartong med samtliga smaker av Lohilo's proteinrika glass gör saken inte sämre! Så med frysen laddad med diverse smaker så sprudlar kreativiteten lite extra. Idag ska jag ladda fler kolisar inför dagens benpass och slängde ihop denna smakupplevelse! Jag är fruktansvärt svag för äppelpaj, sitter du i samma båt så är denna ett måste att pröva :)

Allt som behövs är ett äpple, lite kanel och en portion Lohilo Classic Vanilla. Slå på stekpannan, ned med en klick kokosolja. Tärnar äpplet, gör tunna skivor följt av att steka dem tillsammans med valfri mängd kanel. Servera med ett lass Lohilo glass och känn hur musklerna växer! Nja, så känns det iaf här. Laddad och redo för dagens andra halvlek, några klienter kvar sen är det dags att sätta mig själv i fokus. Hoppas ni är lika laddade, ha en underbar dag! 

NÄRINGSVÄRDE:  

Protein 27 gram I Kolhydrater 54 gram I Fett 11 I Kcal 362 

Comments (2)
Lisa JohanssonHar du någon favoritsmak av Lohilo's glass? Jag har aldrig smakat, men hört att kokos ska vara galet god!2015-05-18 07:47
Niklas WadmanMin favorit är Caramel (Chocolate swirl). Brukar kombinera den med Fitnessguru ekologiska jordnötssmör, farligt gott :) 2015-05-18 09:03


Måndagen har anlänt och en #tyngre vecka står på menyn! Efter sjukdom och till följd uppehåll från träningen så känns det kraftigt fint att vara tillbaka. Startade det hela under gårdagen med ett lugnt rygg pass för att smaka på vikterna, så nu sitter jag här med mersmak av vad som komma skall. Allt från att inleda veckan med styrke-period (1-5 reps + maxlyft) till att avsluta det hela med en hej-dundrande helg på Tyngre Classic i Solna.

Förra året var jag till större del backstage, coachade bl.a Denise Nordén i Bikini Fitness (som för övrigt gjorde ett helt magiskt framträdande!). Men i år ska jag faktiskt ta helgen i åskådarläktaren. Det är nämligen som så att om EXAKT 1 år från nu så står jag på samma scen. Så tills dess har jag ett fåtal tävlingar att iaktta i hopp om extra inspiration.

Hoppas jag får träffa en och annan av er läsare på Tyngre! Jag och min andra halva kommer sitta där som spikade hela helgen. Hotell intill är även bokat och träningen bör brakar loss på något närliggande. Finns det något Sats i närheten tro? Vore GRYMT kul att slå ihop ett pass med fler av er. Hojta om ni vet något bra gym i närheten :) 

Men nä! Nu ska jag inte sitta här mer, dags att kicka igång veckan! Hoppas ni är lika laddade, ta vara på dagen! 

"Success never comes to those who sit and stare, It comes to those who only act and dare!"

Comments (0)

Hej Niklas! Jag är en kille på 27 år som är mycket aktiv med bl a styrketräning, amerikans fotboll och löpning vid sidan av. Jag äter nyttigt, men mitt stora problem är att jag inte kan sluta dricka Coca cola. Oftast dricker jag 1,5 l om dagen, och på helgerna kan det tom bli mer. Jag har försökt sluta flera gånger, men jag brukar ”trilla dit” redan efter nån dag. Vad ska jag göra? Funkar det att gå över till light, eller är det farligt i längden? Jag har hört rykten om att aspartam till exempel ska vara cancerframkallande. Stämmer detta? Tack på förhand, och givetvis tack för en grym blogg! / Rickard L.  

Svar: 

Hej Rickard! 

Precis som du beskriver så är dessvärre Cola en dryck som är starkt beroendeframkallande, ett beroende som kan vara mycket svårt att bli av med. En bidragande faktor är den höga halten socker. Exempelvis en 33cl Cola innehåller en mängd motsvarande hela 10 bitar sockerbitar. Socker benämns i korrekt formulering för sockerarter, bland annat strösocker (sackaros) och dess beståndsdelar glykos och fruktos. Varför jag nämner dessa är för att just fruktosen i drycken verkar ha den mest negativa effekten på hälsan. I ett flertal djurstudier har man också sett att om man tar en dryck som endast sötas med glykos så kommer effekten inte vara lika negativ som en dryck med fruktos. Och då din fråga om lightdrycker är ett bättre alternativ så kan jag referera till bl.a en studie på detta från Danmark som tydligt visar skillnaderna.

40 män och kvinnor som deltog i undersökningen dricka 1 liter varje dag i 6 månader, deltagarna delades upp i fyra grupper, G1 vatten, G2 mellanmjölk, G3 Coca-Cola, G4 Coca-Cola Light. De tester som utfördes före och efter interventionen vara glokostoleranstest (test vid koll av diabetes) och de kontrollerade även på blodfetter, blodsocker, insulinnivåer, leptinnivåer, blodtryck och insulinkänslighet. Med magnetkamera gjordes mätningar på mängden visceralt fett, alltså bukfett som är den typen som har störst negativ inverkan på hälsan. Efter utför studie kunde ingen signifikant förändring ses i kroppsfett hos deltagarna i någon grupp, Men det fanns en trend mot en ökad viktuppgång i fettmassa i Coca-Colagruppen. Även kolesterolet försämrades till stor grad för Coca-Cola gruppen i förhållande till de övriga. Man tittade även på blodtrycket i den här studien och även där var det sämst resultat för Coca-Cola gruppen i förhållande till Coca-Cola light. Detta är bara en av många studier som visar på att Light produkter är betydligt bättre ur hälsosynpunkter att konsumera än drycker med socker. Light drycker innehåller istället sötningsmedel som är vanligt i form av aspartam eller sukralos. Det finns egentligen inte något som pekar på att det skulle vara farligt i normal konsumtionsmängder.

Att sötningsmedel som Aspartam vore direkt cancerframkallande är precis som du frågade ett "ryckte". Ett påstående som har uppstått ur bristande studier och spridit vidare tills det i sammanhang framförs som ren och trovärdig fakta. Men faktum är att dessa rykten endast baseras på bristande studieutförande och vad vi kan kalla från en felaktig verklighetsaspekt. Den studier som är mest känd för visad ökad cancer var utförd på möss och råttor där de fått aspartam dagligen -innan djuret är fött och i doser mer än dubbla mot de dagliga intaget vad vi människor normalt intar. Givetvis finns det även studier där detta är överfört till hur vi människor skulle påverkas av detta. 108 män och kvinnor, 18 till 62 år, deltog i denna studie. Deltagarna fick antingen aspartam (75 mg per kroppsvikt) eller placebo tre gånger dagligen i 24 veckor. Under studiens gång framstor inga statistiska, signifikanta skillnader mellan grupperna som bieffekter eller andra symptom trots mängden aspartam motsvarade ca tio liter light dryck per dag. Efter studier fanns heller inga skillnader i kroppsvikt mellan grupperna, vilket ofta kommer på tal som en riskfaktor vid större intag av sötningsmedel. Så om du står inför valet att välja mellan socker eller sötningsmedel så talar dessa studier att det sistnämnda är att föredra.

Dessutom är sötningsmedel 300 gånger sötare än vanligt socker vilket gör den användbar i otroligt små mängder. Skulle du uppleva att en produkt med sötningsmedel är VÄLDIGT söt så snackar vi ändå om en mängd långt under 0,5 gram. Betydligt bättre än 23 sockerbitar/ liter som Coca cola innehåller. Personligen använder jag sötningsmedel vid allt från proteinpannkakor till diverse bakelser som du hittar på mig blogg. Det ger inga onödiga kalorier och påverkar heller inte blodsockret. Så ur hälsosynpunkt rekommenderar jag alltid sötningsmedel före socker!

Läs gärna relaterade länkar till hur att förbättra ditt kostförhållande:

Har du en fråga som du vill att jag ska ta upp? Maila mig på niklas.wadman@gmail.com och märk mailet med "Veckans Fråga"

Comments (8)
Carolina AsplundMycket bra skrivet Niklas! enkelt att förstå även för mig =) saklig fakta i ett bra sammanhang! Är stevia lika bra är min fråga då? som tex stevia stropps jämfört mot andra sötningsmedel? Puss 2015-04-25 19:41
Niklas WadmanTusen tack Carro! :) Kul att du tar vidare frågan ang "Stevia". Faktum är att Stevia som färsk form (eller som torkat pulver) inte är godkänt som livsmedel inom EU. Däremot är E-960 (stevioglykosider) godkänt i mindre mängder i våra livsmedel sedan en tid tillbaka. E-960 låter givetvis inte lika lockande och naturligt som stevia med dess gröna blad haha, men det är vad som egentligen är i "stevia" produkter. Men iaf. Att få fram E-960 från bladen av Stevia så är det en väldigt lång/ kemisk process. Jag skulle snarare säga den processen är mer "onaturlig" än aspartam, men likt andra sötningsmedel så är det en otroligt liten mängd E-960 för sötma. Jag har all info (i detalj) om processen för att ta fram Stevia, men ingen studie på rak arm om eventuella bieffekter av större intag. Antar att det är för tidigt att säga då det inte har funnits på marknaden allt för länge. Oavsett så krävs det STORA mängden sötningsmedel för att det ska påverka kroppen negativt, större mängder än vad vi kan få i oss på naturlig väg :) Puss! 2015-04-25 21:32
ViktorrGrymt bra skrivit Niklas! Försöker du begränsa ditt intag av sötningsmedel något? Har du några riktlinjer som du (eller till dina klienter) vill hålla dig inom? :)2015-04-26 17:14
Niklas WadmanTack Viktor! Sötningsmedel är inget jag lägger någon direkt tanke på att behöva begränsa, jag dricker dagligen Pepsi Max (aspartam) och smaksätter mina recept med så väl E-960 och hermesetas sötningsströ. 2015-05-18 09:05
LovisaaaaSpinner vidare på sockerfrågan lite... Hur ser du på fruktsocker? Är det något du undviker? Just nu håller jag på att deffar och har från o med en vecka sen tagit bort allt fruktsocker från bär o frukt. Jag har lite frågor om att deffa, skulle så gärna vilja ha svar från en sådan erfaren träningskille som du! -Jag försöker hålla ett underskott på 500 kcal om dagen ungefär. Har gjort det i små förändringar o tagit bort mer o mer ur min kost för varje vecka. Först mellanmål o sedan "onödiga" kolhydrater, en del fett från nötter. Snart vet jag inte vad jag kan ta bort för att fortsätta anpassa kosten efter min viktnedgång? Då jag inte vill riskera att få i mig för lite mat. -tycker du cardio typ hiit, bidrar positivt i en deff? Eller håller du dig till enbart tung styrketräning. -om man inte går ned i vikt på vågen, men ser skillnad. Kan det vara så att man börjat minska i fettprocent ändå? Hoppas du förstår mina frågor! Måste berömma dig för en helt strålande blogg! Så kul att det inte bara finns ytliga träningsbloggare som Ida Warg o Alexandra Bring, utan någon som dig som faktiskt bidrar med genuin kunskap o svarar på läsarfrågor utan att förvirra! Tack!2015-04-27 02:53
Niklas WadmanHej Lovisa, tack för din fråga! Först och främst tycker jag att ditt nuvarande kostförhållande med ett minus på 500 kcal låter sunt. Du behöver dock inte lägga någon större vikt på vad du ska utesluta, som t.ex fruktsocker. Det är viktigare att du får i dig samtliga näringsämnen och utifrån den mängd som du/ din kropp och din aktivitet kräver. Fokusera på tung styrketräning, det är det mest energikrävande och har bra efter-förbränning, dessutom är det en försäkring till att din kropp bibehåller din muskelmassa. Jag tar gärna upp din fråga i någon av kommande "veckans fråga" för ett mer utförligt svar :) Lycka till med träning och kost! 2015-05-18 09:11
Martin BundsenVäldigt bra skrivet Niklas! Jag har läst väldigt många studier men aldrig sammansatt något längre inlägg kring sötningsmedel. Diskussionen kretsar oftast kring naturligt och kemiskt, samt att använda andra naturliga sötningsmedel såsom honung, agave nektar, lönnsirap med mera. Vad är dina tankar kring dessa? Jag använde ofta sukralos i alla mina sockerfria bakverk, men har helt gått över till att använda xylitol (björksocker). Xylitol är inte lika sött så man får generellt använda mer, men det har väldigt lite eftersmak vilket jag gillar. Grymt om man gillar ha lite sötma i te, men inget vidare i kaffe. Vad är dina tankar kring xylitol? Kan hände att jag översätter och delar med mina Engelska klienter, vänner och följare.2015-04-27 13:09
berglindskanHittade för mig en ny produkt i går på ICA - fibersirap.... Är det något du vet något mer om? Vad är det för typ av sötningsmedel?2015-10-13 15:29

Veckans smakupplevelse går till kombinationen av choklad, jordnötssmör och en nypa kokos. Det här skulle jag kunna leva på alla dagar i veckan - vilket jag faktiskt även gör. Receptet ger enbart 7 stycken små chokladbollar vilket är uträknat att matcha mitt personliga/ skräddarsydda kostschema. Men för dig som vill ha mer eller dela dem med någon (jag tycker de är för goda för att dela med sig av..) så är det bara att lägga dubbelt upp av receptet. Dessa är givetvis high protein inför nattens fasta och fri från socker och andra onyttigheter! Bon Appétit! 

INGREDIENSER:

15 gram One Whey Isolate - Milk Chocolate
30 gram Fitnessguru Jordnötssmör
50 gram Havregryn 
60 gram Lindahls kvarg - nöt choklad.
2-3 gram kakao 
15 droppar Stevia Drops - Choklad
10-15 gram kokos flingor att rulla i
1 msk kallt vatten.

UTFÖRANDE:

Blanda samtliga ingredienser (bortsett från kokosflingorna) i en bunke. Använd t.ex en gaffel för att få en jämn och fin kokosboll smet utan klumpar. Rulla sedan en boll i taget och därefter i kokosflingor. När samtliga är klara, placera gärna chokladbollarna i kylskåpet en stund. Servera med ett glas kall mjölk!

NÄRINGSVÄRDE:

Uträknat för att äta hela smeten!

Protein 36 gram I Kolhydrater 34 gram I fett 28 gram I kcal 530 

"a balanced diet is to have chocolate in both hands.."

Comments (2)
Elsa HVad kul med recept! Såg väldigt gott ut :) Har en fråga till dig angående kost. Jag behöver och till gå upp några kilo i vikt, dels för att jag vill bli större och starkare, bygga mer muskler. Även för att min mens har lagt av, har tidigare varit rejält underviktig och då la mensen av, idag väger jag 52 kg på mina 164 cm och mensen har ännu inte kommit tillbaka. Förmodligen beror det på fettnivåerna i kroppen. Jag har träffat läkare och dietist och blivit beordrad att ligga på 500kcal i överskott varje dag för att öka i vikt. Jag äter redan nu väldigt stora mängder mat då jag tränar hårt samtidigt som jag undviker skräpmat, godis, vitt socker, osv. Jag får redan i mig ordentligt med protein och grönsaker, och för att volymen mat inte ska bli ännu större är förslaget att jag ska få i mig överskottet (500kcal/dag) genom nötter och mörk choklad (86%kakao). Förslaget är att jag ska äta 1 dl nötter varje dag samt 14g mörk choklad/dag. Jag tänker mig att detta blir ganska mycket fett för kroppen varje dag, men tänkte fråga dig som är bra koll på om detta kan vara ett bra upplägg för viktökning om målet samtidigt är att bygga muskler? Och om du har något förslag på vilken typ av nötter som är fördelaktig till ändamålet? Tack för en otroligt bra blogg!2015-04-24 14:13
Niklas WadmanHej Elsa! Kul att du vänder dig till mig med din fråga. Utifrån din målsättning och problematik med utesluten mens så tycker att ditt upplägg låter mycket sunt. Det är dock som du säger svårt att få i sig ett överskott av kalorier via nyttig kost, men nn av de nötter som toppar kalorimängden är Pekannöten (som i rätta benämning är en stenfrukt) med sina 686 kalorier per 100g. Men kom ihåg att det inte bara är kalorimängden som är det väsentliga för din viktuppgång, dels energifördelningen av ditt totalaintag men även fettsyra-sammansättningen är viktig. Ett överskott på en enskild fettsyra kan faktum vara mycket skadligt av kroppen. Rekommendationer är idag ett fettintag på cirka 20-35%  är att vårt totala kaloriintag. Förhållandet mellan de olika fettsyrorna bör vara cirka 10% mättade fettsyror, 10-15% enkelomättade, samt 5-10% fleromättade fettsyror. Och av de fleromättade fettsyrorna bör minst 3% vara essentiella, varav minst 1% bör vara omega3-fettsyror. Så jag rekommenderar alltid till mina klienter ett varierande intag från så väl som fet fisk till nötter, ägg och avokado. En lagom mängd nötter är en näve blandade nötter/frö dagen. En av de jag gärna ser i denna blandning är Sötmandeln som är en av de med lägre kalorimängd och rik på bland annat E-vitamin och magnesium. E-vitamin har flertal studier som visar att ett intag sänker risken för hjärt/-kärlsjukdomar. Och magnesium gynnar prestation för oss tränande individer då magnesium har en viktig roll vid överföring av nervsignaler till musklerna. Ps. Personligen har jag på ett intag på 100 gram fett per dag, detta utifrån de prover jag gjort på bl.a testosteron som toppat som allra bäst vid minimum 100 gram/ dag. Jag är rätt "nördig" på den fronten :) tar blodprover som en försökskanin för att se hur kroppen reagerar haha. Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar! Trevlig helg. Med vänlig hälsning, Niklas Wadman 2015-04-24 17:28
0 av 1
OPTIONS