Niklas Wadman

Soluppgång, online coaching och en stor kopp kaffe. En bättre morgon kunde jag ha inte ha önskat mig! Jag har både kommit en lång bit på min "Nyårskrönika" (inkommer i veckan) och fått många mail besvarade. För mig är det ren harmoni att få stiga upp riktigt tidigt, senast 06:00 ska jag vara uppe - alla dagar i veckan. Som lugnet före stormen får jag in fler arbetstimmar utan stress, jag kan ta den tiden som jag själv anses behöva för att leverera 100%. Men många dagar vänder jag även på steken och lägger mer jobb kvällstid för att istället få min träning utförd på morgonen, mer tid till det viktigaste! Det är nämligen det jag tänkte komma in på här - att prioritera träning/hälsosam livsstil.

Jag fick under min julhelg ta en och annan dialog med nära/ kära inför det nya året. Jag möttes av meningar som "hinner sällan träna nu förtiden..". Oftast levereras dessa meningar i en nedstämd ton som säger att personen har har försökt - men hittat ingen hållbar rutin. Istället skapas helt enkelt en trygghetszon där kroppen får jobba minimalt av sin egentliga kapacitet. Efter en tid med uteslutande av träning så ger dessvärre minsta ansträngning istället tecken på att stoppa - detta av den enkla anledningen att den funktionella kapaciteten är ur funktion. Rörlighet, kondition, styrka och framför allt fysisk och psykiskt hälsa blir avsevärt sämre.

Vi människor är i grund och botten skapade för att fysisk aktivitet, att gå, springa och lyfta tungt - varje dag! Utan dessa moment skulle vi inte få den föda vi behöver för att överleva. Evolutionen har dock tagit ett stort steg i fel riktning då vi idag inte behöver röra på oss för att få tag i mat (läs skräpmat). Det är idag sällan mer än 200 meter till närmsta snabbmats-kedja, eller varför inte bara ringa på en pizza? 5 meter till dörren och du har ditt kaloribehov direkt i handen. Som PT/kostrådgivare/coach så utgår jag alltid från vad som anses ligga i vår natur vid så väl kostintag som totalmängd av fysiskt aktivitet. En bra balans av dessa är A och O för optimal och hållbar hälsa.

Så det gör bokstavligen ont att få höra från personer jag bryr mig om hur han/hon har uteslutit denna grund till hälsa. Givetvis ligger bollen helt på deras sida - en vuxen människa har ingen annan än sig själv att skylla. Men jag kan verkligen inte undvika att inflika med vägledning i hopp om att få bidra med inspiration. Inspiration som till följd skapar den motivation till handling. En handling som ger förståelsen att hälsan är vår viktigaste prioritering! Utan en harmoni av fysiskt och psykisk hälsa så faller allt - familj, jobb - you name it! Så om du funderar på ett nyårslöfte i kategori hälsa. Då gör du både dig och din omgivning en riktigt fin tjänst. Vi alla vill se våra närmaste fullt friska vid vår sida. Så skapa din livs bästa nyårslöfte inför 2015 - för allas skull.

GOTT NYTT ÅR!

Comments (3)
Elsa HasslerBra skrivet! Är själv en 17-rig tjej från Luleå som älskar att spendera tid på gymmet. Har tränat seriöst i 1,5 år. Älskar som sagt att träna med det känns som att utvecklingen går väldigt sakta, vilket är tråkigt. Blev lite hoppfull när jag läste att du håller på med onlinecoachning. Kan du berätta mer om det? Vad som ingår, vad det kostar, om du har lediga platser, osv? Känner att jag vill så mycket och verkligen är noga med träning och kost men ändå inte får resultat. Behöver nog få hjälp av ett proffs som dig ;) 2015-01-05 09:49
Niklas WadmanHej Elsa! Kul att du vänder dig till mig med din fråga om coaching. Du är varmt välkommen med din ansökan, skriv en kort presentation om dig/ din nuvarande situation och målsättning. Du når mig lättast på niklas.wadman@gmail.com :) Jag ser mycket fram emot din ansökan! Ha en fortsatt fin kväll! 2015-01-07 21:33
Camilla LindholmDen här texten hade jag missat! Klockrent skrivet. Jag går upp 05 för att hinna med ett pass kl 07 innan jobbet. Ett pass som min pt har lagt då för att man ska hinna innan jobbet och då inte behöva prioritera bort träning. Vad får jag höra från många kollegor? Nä, men usch vad tidigt! Men ja- för du ska hinna träna OCH jobba! 2015-04-02 09:46

https://www.youtube.com/watch?v=EFt-_yr2kU8&feature=youtu.be

Som varje vecka rullar en ny övningsvideo in! Denna gång en personlig bålfavorit - rättare sagt för sidomuskulaturen. Texten här nedan ger dig allt du behöver veta och videon ger en snabb-blick på hur den ser ut i helhet, en kombination som minsann ska ge en välslipad bålmuskulatur :) 

"Vilka muskler involverar i en Sidolyft i ryggresningsbänk?"

  • Agonist: (Den muskeln du avser att träna) - M. Obliquus externus/ internus abdominis.
  • Synergister: (Muskel som "hjälper" rörelsen till agonisten) - M. Rectus Abdominis, M transversus abdominas, M. Quadratus lumborum.
  • Antagonister: (Muskel som gör motsatt rörelse från agonist) - M. Erector Spinae, M. Latissimus dorsi.

UTFÖRANDE:

Börja med att ställa in ryggresningsbänken till en höjd med höften. Placera höften rak mot bänken med en lätt vriden överkropp - detta ställer större belastning på bålen/ internus snarare än att koppa in länden och externus. Gå sakta ned med överkroppen mot golvet, känn en stretch i bålen och lyft genom att cruncha bålen/ lyfta överkroppen mot taket. Vänd före du hamnar i viloläge i topp-läget, bibehåll en konstant belastning genom hela övningen och undvik att gunga upp överkroppen. Utför ca 10-12 repetitioner följ av att vända på kroppen/ sätter ned andra sidan av höften - upprepa lika många repetitioner på andra sidan.

SKADERISKER:

- Kompression av facettleder vid ökad extension av bålen.
- Ökat disktyryck vid ökad flexion av bålen. 

Hoppas video -och text ger så väl förståelse som kunskap till utökade resultat! Har du frågor eller funderingar kring övningen eller önskemål av nästas video så kommentera gärna! All feedback uppskattas något otroligt! :)

"Do something every day that will inch you closer to a better tomorrow"

Comments (2)
Elsa HasslerSkulle vilja se en övning där man får jobba med "svepet" på utsidan av låret för att bygga massa på benen. Tycker att det är svårt att få kontakt där i de klassiska övningarna, knäböj, benpress, benspark. Har i allmänhet svårt att bygga ben och skulle gärna se fler övningar för dem! 2015-01-05 09:54
Niklas WadmanHej Elsa! Tack för din feedback! Jag ska se vidare på saken inför kommande video's :) Tack igen! 2015-01-07 21:35

Dagarna flyger förbi och det nya året ligger redan hörnet. Med bara några få dagar kvar året så spenderats de med lite extra guldkant, det har laddats fysiskt som psykiskt inför 2015. Detta i kombination med en resa till Dubai med min andra halva. Prioritering har varit att släppa allt vad stress och "måsten" heter - bara njuta av nuet och låta livskvalitén ta över.

Som grädde på moset fick jag före vår resa ett besök av Canon's egna Tomte. I sin säck hade han en PowerShot G1 x Mark II, en kompaktkamera med Wi-Fi för enkelt överföring direkt till mobil/ Instagram. Som en unge före julen så var givetvis min nyfikenhet olidlig! Bilderna under får tala för sig (samtliga bilder är o-redigerade) och en specifik recension inkommer inom kort!

Något som även inkommer inom kort är bl.a "Veckans övning" som så standardiserat infaller varje Måndag, lite förseningar pg.a resan och prioritering på att jobba igen förfrågningar som infallit på mailen. Det nya året ligger som sagt runt hörnet, efterfrågan på personlig träning/ coaching är större än någonsin. Jag är ruggigt motiverad att kicka igång :) Men först - Let's take a selfie! 
 

Comments (3)
Carolina Asplundåå gud så härliga bilderna blev! Drömmer mig bort! 2014-12-29 22:28
Niklas WadmanKan inte bli något annat än härligt med dig vid min sida ;) 2015-01-07 21:35
KGVad hände med recensionen av kamera? Var den bra? Håller själv på o kolla efter en bra ljsustark kompaktkamera. Kan du rekommendera denna Canon?2015-02-10 19:29

Värmen hettar och solen steker, att befinna sig i Dubai så här års är inget som direkt ligger i min vana. Hur många liter vatten, amino's och pepsi max som har slunkit ned vet bara gudarna. Upptäckte i samma stund att kombinationen satt farligt gott och måste givetvis tipsas vidare! Inget direkt "recept" men helt klart värt att inflika om.

INGREDIENSER

1 dl isvatten
1 skopa One Amino
4 dl Pepsi Max/ Diet
3-4 st isbitar & ett sugrör.

UTFÖRANDE

Ta en liten mängd isvatten (ca 0,5-1dl) tillsammans med 1 skopa One Amino - skakar ordentligt och tillsätter 4 dl Pepsi Max/ Diet. Släng i några isbitar och ett sugrör - Woilá! En svalkande drink att sippa vid så väl cardio, mellis eller efter ett svettigt träningspass! Inget onödigt socker som vanligt cola för den delen heller, perfekt för dig som vill hålla nere på kalorierna efter julfirandet :) God Fortsättning! 

NÄRINGSVÄRDE

Protein 6 gram / Kolhydrater 0 gram / Fett 0 / Kcal 24 

Comments (0)
0 av 1
OPTIONS