Niklas Wadman

Svetten rinner och smärtan är påmind - men leendet finns trots allt där. Ja, det finns inte mycket som slår ett riktigt grisigt styrkepass med stor dos hatkärlek - en kamp mellan den fysiska och psykiska tröskeln. Vår gränser är trots allt längre bort än vad vi kan ana, psyket har till vanligheten att ge upp före vår fysiska kapacitet. Att då ha någon vid sin sida som bidrar till att pusha sina gränser är guld värd. Jag är i sluttampen av min diet och energin får inte påverka min prestation negativt, jag måste mot alla odds bibehålla den hormonella miljön för muskeltillväxt - att "tvinga" kroppen till förståelse att muskelmassan behövs. Det är inte lätt, men med rätt inställning och ett gott sällskap så är ta mig tusan inget omöjligt! Idag stod bröst/ triceps på menyn och det serverades på Sats - Odenplan. Carolina stod för hjälpen på de sista svidande repetitionerna - detta från första till sista övning. Så nu sitter jag här mör och sliten från kvällens pass - precis som vi vill ha det! 
Men istället för babbla mig grön om dagens träningspass så tänkte jag ta upp ett ämne kring just konsten att pusha sina gränser. Jag har nämnt detta i ett tidigare inlägg men frågan tycks återkomma. Så jag tar mina rader till att bringa kunskap och visdom kring den så väl fysiska som psykiska aspekten av att ta sig vidare i sin träning. Först och främst vill jag poängtera att oavsett hur stark och uthållig du är så kommer du alltid att behöva utmana dina gränser för nya resultat. Kroppen har sina skyddsmekanismer mot både yttre och inre påfrestningar - allt för att överleva. Vill du förbättra uthållighet, bli mer explosiv eller öka muskelmassa så måste du lämna trygghetszonen hemma! Du måste pusha kroppen till en ny nivå, tvinga den till att anpassa sig - tvinga den till den vision du har/vill uppnå. Jag tar i detta inlägg upp några faktorer som jag personligen anses som viktigt när man behöver pusha sig själv till 100%

I muskeln finns det något som heter "muskelspole". En muskelspole har två viktiga syften, dessa två är att känna av förläggning och belastning som muskeln utsätts för. Mellan muskel och sena har vi även "golgis senorgan" som är en känselreceptor som skickar information till centrala nervsystemet om senaste belastningen. När belastningen i muskeln ökar kommer receptorerna att klämmas åt och om belastningen blir för hög (alltså utifrån vad den är vad att utföra/ din nuvarande gräns/ tröskel) så kommer signaler gå till ryggmärgen där de (via inhibitoriska interneuron) skickar signaler tillbaka till muskeln att slappna av/ stoppa arbetet. Ju mer nervtrådarna pressar ihop desto starkare blir signalen, så genom att nå din "gräns/ tröskel" så kommer signalen bli större, vilket i sig är för att skydda senan mot översträckning. Lika så funkar muskelspolarna, blir signalerna för stora så kommer kroppen övertala dig att sätta ned vikten - dels via smärtsignaler. Allt för att skydda kroppen, som en ren överlevnadsmekanism mot påfrestningar/ skador.

Men som du säkerligen vet så uppstår skador främst via felaktigt övningsutförande. Så med kunskap kring korrekt övningsutförande återstår det till största del(bortsett från kostens vikt) bara du och din vilja mot kroppens försvarsmekanismer för att utveckla resultat. Du måste, som inledningsvis av skrivet tvinga kroppen till att puscha din nuvarande gräns där muskelspolar och golgi senorgan säger ifrån. Genom att pusha gränsen kommer kroppen att anpassa sig efter förnyad tolerans. Kroppen är trots allt i grund och botten lat av sig, en ökad muskelmassa är mer energikrävande som i sin tur skulle betyda att du måste jaga/ äta mer för att upprätthålla optimal kroppsfunktion. För vem vill springa efter älgar när man kan överleva genom att ligga i soffan? Evolutionen har trots allt gått framåt och tillgången på mat är inte direkt ett problem. Men kvar är kroppen sätt att hantera påfrestningar som bl.a belastning. När kroppen signalerar att avbryta, när signalerna går till smärta - det är då du pushar dina gränser och utvecklar resultat.

Med medvetenhet om vad som sker i kroppen så kan du övertyga psyket om att smärtan inte är farlig. När det känns tungt, jobbigt och alla ursäkter mellan himmel och jord utsöndras - det är då jag vill personligen vill lyfta tyngre, få ut fler repetitioner eller springa längre. Likt ett vackert uttalande av den store Muhammad Ali "I don't count my sit-ups, I only start counting when it starts hurting because they're the only ones that count". Men problematiken här är dock att du personligen avgör när situationen uppfattas som tillräckligt för utveckling. Det är även vad som skiljer oss åt i resultat när någon säger "jag har testat allt, jag gör mitt bästa, men får inte resultaten jag förtjänar". Vad du behöver är en stark målsättning, ett mål som får dig att kämpa hårdare, lyfta tyngre och verkligen pressa dig till nya nivåer. Kombinera det med en stor skopa kunskap om kroppens funktion, addera korrekt övningsutförande och driven vän eller PT som pushar dig ytterligare - då lovar jag att du får smakar på resultat!

Men som ni även vet, så är kosten A och O för att utveckla/ få de resultat du förtjänar. Med det sagt så är dags för mig att avrunda, ska njuta av dagens sista måltid - en välförtjänt middag lagad av Carolina (hur underbar får man vara?). Jag lägger upp recept på protein-såsen etc (bild nedan) på min Instagram @youagainstyou_ lite senare. I morgon står istället axlar på menyn vilket jag ska numera ska prioritera, med andra ord - pusha dem över mina gränser! Inga ursäker tillåtna, 100% ALL IN! 

"I don't count my sit-ups, I only start counting when it starts hurting because they're the only ones that count". 

 

Comments (2)
Therése Helt ofattbart vilken inspiration du är! Varenda gång jag läser dina inlägg, förvånas jag över hur jäkla motiverad jag blir av dina texter. Riktigt, riktigt grymt! 2014-08-01 22:05
Niklas WadmanOm du vara visste vad glad jag är att läsa din kommentar! Tusen tack för att du tar dig tiden att säga det :) Uppskattas mycket ska du veta! Det är idag få som kommenterar, mycket lättare med Instagram etc. Din feedback är svårslagen! Tack igen! 2014-08-02 10:28

En bild säger mer än tusen ord - några av dessa vore pump, styrka och okontrollerad refeed. Helgen har verkligen bjudit på allt vad jag förräntade och lite till. Jag har nog aldrig tidigare varit så nöjd över min situation, jag kan till och med vara så där o-svensk och inkludera ordet stolthet. Jag mår nämligen fruktansvärt bra över att infinna mig i mina skor just nu. Jag har gått ned över 25kg - jag är i min livsform, jag har dessutom lyckats hitta mig en fantastisk kvinna! (efter så där 6-7 år som singel). Och som grädde på moset flyger mitt aktiebolag fram likt gårdagens busväder - ALLT går helt enkelt väldigt fort fram! Vad är då tanken med detta inlägg? Skryta av mig lite, eller kanske poängtera något mer givande kring allt detta? Gissar du på det sistnämnda så har du alldeles rätt min vän!

Varför och hur situationen ser ut som den gör är relaterad till flera aspekter. Dels den plan som jag lägger för samtliga kategorier i livet - Allt från yrke, ekonomi till hobby, fritid och min träning. Det gör att jag bibehåller rätt väg mot de mål/ delmål som jag sätter upp. Men oavsett hur långt jag har kommit på min väg mot målet så är tricket att uppskatta och ta vara på nuet. Det är lätt att hamna i en situation där du enbart blickar på vart du ska - när det viktiga egentligen är att njuta av vad du redan har. Är det något jag har lärt mig av livet så är det att allt förändras - att ha tacksamhet till det fina i livet och att se svårigheter/ problem som något tillfälligt. Jag tycker det är ett viktigt ämne att ta upp, inom Fitness tycks allt för många lägga stor vikt på vart de ska snarare än att se vad de redan har.

Det får låta hur klyschigt som helst, men livet är fasiken för kort för att inte njuta av resan. Blicka tillbaka på det du gör och brinner för - lever du livet, eller är det bara fokus på slutmålet? Om du skulle få ett besked om att du inte tar dig hela vägen till slutmålet - skulle du då fortsätta med det du gör? Om svaret är nej så skulle jag rekommendera att prioritera nuet mer och se slutmålet (om så faller in) som enbart ett plus i kanten. Det är viktigt med balans i livet - så väl fysiskt som psykiskt. Likt min första mening så inkluderades "okontrollerad refeed" vilket jag vanligtvis aldrig har. Men jag behövde bryta allt vad diet heter och bara njuta av nuet. Skulle jag dock fortsätta på den stigen så skulle samtliga kategorier (som jag med stolthet introducerade) troligtvis falla - allt från min viktnedgång till mitt välmående som följd. Med Refeed på tal så kan jag även tipsa om ett tidigare inlägg kring detta (Klicka HÄR). Summa summarum - ta vara på det fina i livet och se svårigheterna med en nypa salt. Allt förändras - hur du hanterar och ser på situationen sitter i din tanke. #YouAgainstYou

"Watch you thoughts, for they become words. Watch your words, for they become actions, Watch your action, for they become habits. Watch you habits, for they become character. Watch you character for it becomes your destiny".

  

Comments (0)

Svett, glädje och mer svett. Är det inte ett intensivt styrkepass så är det cardio, är det inte cardio så är det träning med mina klienter. Att befinna sig i sluttampen av en diet är som att leva i ett ekorrhjul av diverse aktiviteter - allt för att bränna det där sista! Idag har jag fått smaka på en av de mer hektiska diet-dagarna i mitt liv, som en enda gröt av fett mätningar, blodprover och onödigt mycket träning. Dagen började med att jag inte hittade mitt sl-kort (Jag får skylla på diet-hjärnan?) och beslöt mig att låta fötterna ta mig till samtliga platser. Har säkerligen fått ihop 4 timmar promenad i dess brännande sol, jag kan tillägga att min hy klarar 5-10 minuter. Men skam den som ger sig, jag tog mig till så väl dagens fett mätningar, blodprover och avslutningsvis ett grisigt tungt styrkepass.
 
Fettmätningen hamnade på något så lågt som 4,5%! Jag kan knappt tro det själv att jag har varit på 32% fett - det är 25kg mer fett på nuvarande fysik. Känslan är obeskrivlig, men jag längtar faktiskt att få skriva ihop om del 2 på mitt projekt - viktnedgången. (Min viktuppgång kan läsas HÄR). Före den formuleras så behöver jag få mina provsvar på dagens blodprover - allt från hormoner som testosteron, prolaktin etc till bl.a blodfetter m.m. Det är med stor nyfikenhet jag ska få jämföra mina resultat från tidigare resultat - både före jag gick upp, till högsta vikt och nu när jag är tillbaka. Allt för att bredda så väl kunskap som erfarenhet om kring ämnet. Men resan är inte över! Jag har faktum lite till att gå ned följt av att hoppa på en väl utformad tömning/ laddning där jag kommer minska många kg i enbart vätska. 

Något säger mig att processen kan vara intressant för en och annan läsare? Att breddad förståelsen kring hur du utför tömning/ laddning till toppform - inför så väl en fotografering eller en tävling. Givetvis allt med en stor dos egna tips, tricks och före/ efter bilder. Det är bara för er att kommentera vad ni vill se mer av. Personligen vill jag just nu bara se en enda sak - min efterrätt. Dags att ta ut min proteinfluff ur frysen och njuta av dagens sista delikatess. I morgon väntar en ny dag, hoppas ni är motiverade och fokuserade på vad som komma skall. Ge järnet! #YouAgainstYouComments (0)

Ny vecka - nya tag! Helgen bjöd på dubbla styrkepass, x antal cardiopass och en ack så pedantiskt upplagd kost. Sitter nu här med träningsvärk från topp till tå och en form som är precis där jag vill ha den - svårslagen känsla! Så idag ska faktiskt kroppen få vila - vilket här sällan infaller. Men ska det ske så är det på måndagar det för min del placeras. Måndagen är trots allt den dag då det är som mest medlemmar på gymmet, kanske framför allt även för den dagen de flesta tycks vilja välja att träna bröst. För min del tog jag detta pass under gårdagen och tänkte istället bringa mitt nuvarande upplägg till dig. Efter att (för nuvarande) ha roppat strax över 25kg så har symmetri underlättat att se över, och en muskelgrupp jag helt klart vill lägga mer krut på är bröstmuskulaturen - främst Pars clavicularis. Vilket är de övre fibrerna, utan volym här får bröstmuskulaturen en aning "platt" look. Fibrerna nås lättast via att vinkla upp ryggstödet till 45° - blir vinkeln dock brantare träffas snarare framsida axlar. Gårdagens kalas för bröst och axlar landade på följande: 

Uppvärmning: Rörlighetsträning/ rotator cuff + 3 set lutande (lätta) hantelpressar.

5 set Lutande hantelpress (6-8 reps)
5 set Lutande Smithpress (6-8 reps)
5 set Cablecross (8-10 reps)
5 dropset Cablecross (12-15 reps)
5 set hantellyft åt sidan (8-10 reps)
-superset-
5 set kryssdrag (b.sida axlar) (8-10 reps)
5 set enarmad cablelyft åt sidan. (10-12 reps)
5 set Framåtlutande hantellyft/fly (10-12 reps)

Summa summarum: 20 set för bröst och 10 set på utsida/ baksida axlar. Styrka, energi och pump fanns från börja till slut - underbar känsla! Det är med gott samvete jag tar måndagen till vila. Ska njuta av några extra timmar jobb, tar med datorn på en cardio till stranden där dagens online coaching hamnar. Ruggigt nyfiken på hur det går för er med min coaching. Alltid ett nöje att öppna datorn och granska era formbilder :) Ni gör ett grymt jobb! Ni tycks alla förstå vikten av att verkligen fullfölja ett upplägg till 100%. Kom ihåg att det är via din vilja och egen handling som ett upplägg ger resultat. Genom att göra sitt bästa av varje situation, att pusha sina gränser och tackla det svåra så utformas resultaten. Ny vecka - nya tag!

 

Comments (9)
DaveHej! Grymt bra jobbat och insperande att få följa dig. Du är en förebild, på riktigt! Vad för slags cardio kör du? och hur frekvent är den för tillfället? Ha en fortsatt fin dag. Mvh, David2014-07-21 10:57
Niklas WadmanHej Dave! Tack för att du tar dig tiden att säga det, värmer in i hjärtat ska du veta! :) Vid cardio så inkluderar jag "power-walks" varje morgon, syftet här är då att öka upp den totala aktiviteten/ vecka utan att anstränga/använda muskelglykogen - vilket jag istället vill bibehålla/ ha lagrat till styrketräningen. Jag tillägger dock in rodd intervaller 2 gånger i veckan, mest för att klämma ut det sista ur rygg och benpasset. Uppläget är oftast 5 set "All in" 1 minut intervall (60-90 sek vila mellan set). Kommentera gärna om du har några fler frågor eller funderingar! :) Ha en riktigt fin dag! 2014-07-22 08:19
DaveTack för svar, det uppskattas! Och kör hårt :) 2014-07-22 13:17
Niklas WadmanTack själv! :) Kul att du lämnade kommentar! Ha en riktigt fin dag! 2014-07-28 06:40
aideforsTja Niklas! Grym form som vanligt! Ser ut som ett pass med riktigt gött pump i! Vad är det för typ av periodisering du kör? Linjär? Hur ser upplägget ut just nu? Kriga på och fortsätt med inläggen! 2014-07-27 19:46
Niklas WadmanTack Daniel! :) Uppskattas att höra! Nuvarande upplägg är en 4-split med varierande volym, börjar med tyngre/ få repetitioner/ fokus basövningar och avslutningsvis högre repetitioner/ kontakt på "släpande" muskelgrupper - alltså i ett och samma pass. Ett mer detaljerat inlägg kring träningsschemat kommer inom kort på bloggen, det kommer dock krocka med tömning/ laddning där allt läggs om till över/ underkroppspass. Stay tuned! 2014-07-28 06:45
aideforsKör du spliten så att pass efter pass kommer efter varandra och så tar du vilodag när du känner för det? Eller är det en 4-1-4 med en vilodag i mellan? 2014-07-28 07:06
Sebastian Hej Niklas, Lite nyfiken på vad du kör för träningsschema, kör du ett 5 split och hur ser övriga dagar ut förutom det här passet som du skrev om? Vill gärna ha mer info om ditt träningsupplägg och gärna mer kring cardio hur ofta hur länge osv? Tack! 2014-07-27 20:16
Niklas WadmanHej Sebastian! Kul att intresset för upplägget finns :) Du finner mer info kring upplägget i kommentar ovan, både min cardio och styrketräning. Upplägget infaller inom kort på bloggen, stay tuned! 2014-07-28 06:46
0 av 1
OPTIONS