Niklas Wadman

Väckarklocka ringer och undertexten "You Against You" får fötterna ur sängen. I hallen står allt pedantiskt förberett inför dagen. Träningsväskan är proppad med dator, kamera, extra batterier och en halvmeter lång smartshake - allt för att överleva måndagen. För mig betyder veckans första dag en träningsvärk från helvettet och minst 12 timmar arbetsdag. En kombination som faktiskt är alldeles underbar! Att det värker i kroppen ser jag som ett kvitto på att helgens träning gick som planerat, att sedan kombinera det med en arbetsdag där jag ständigt blir påmind om min insats gör saken inte sämre! Armarna går knappt att sträcka ut och jag får äran att instruera så väl teknik/ övningsutförande för armträning som funktionella basövningar. För mig är det en självklarhet att leverera alla dagar i veckan - jag har egentligen varken vilodagar från träning eller jobb. Mitt yrke håller mig så väl sysselsatt som strukturerad, dels tiden jag spenderar med mina klienter i gymmet till den själv-action som krävs för att få saker gjort online. Jag bokstavligen älskar att få saker gjort, jag har min "att-göra-lista" i telefonen som noggrant visar dagens alla ting att hinna med. Var och varannan punkt på listan har en inriktning till något större, att via pricka av den punkten få ett steg närmare en större dröm - eller rättare sagt ett mål. 

Jag tror med hela mitt hjärta att vi alla kan uppnå det "omöjliga". Det enda som egentligen behövs är en strukturerad plan, ett upplägg som för var dag tar dig ett litet steg närmare. Fråga dig själv - vad kan jag göra idag? Den här veckan? Eller den här månaden, för att ta mig lite närmare mållinjen? Det behövs sällan några större insatser, enbart små, små förändringar som sakta men säkert tar dig dit du vill. Låt oss säga att du ska (precis som jag) gå ned i vikt? Men att du har noll koll på hur man gör. Du vet att det krävs fysisk aktivitet och att kosten ska förbättras - skulle du ändra på allt så skulle det troligtvis bli pannkaka av allt. Men om du sätter upp en enkel punkt på din "att-göra-lista" som t.ex "cardio" före jobbet, eller "byt ut dagens fika-bulle till en proteindrink" så ska du se att du tar dig ned i vikt utan att egentligen behöva göra något drastiskt. Ett steg i rätt riktning med lite struktur och du kommer dit. Nu talar jag inte bara om vad du ser i spegeln, utan den harmoni du behöver med din insida. Att du känner och upplever att du går på rätt väg i livet. För mig har min strukturerade (och en aning pedantiska..) vardag tagit mig dit jag är idag, och jag vet att jag kommer fortsätta dig jag vill. Jag trivs där jag idag är på alla vis men drömmar och mål kommer alltid att falla in, det driver mig framåt, det är det som får mig att sätta väckarklockan före tuppen. Klocka är nu 16:00 och jag har snart fått 11 timmars jobb gjort, arbetsdagen är långt ifrån slut - fler punkter att pricka av! Jag ska njuta av varje struken punkt där mina fötter tas i rätt riktning. Och jag hoppas även ni alla får en underbar start på veckan! Fråga dig själv, vad kan du göra idag eller den har veckan för att ta dig ett steg närmare ditt mål? Apropå mål så ska denna ta en välförtjänst rast, mat väntar och ett snabbpass för ben ska prickas av! Ett steg i rätt riktning. Ny vecka, nya tag! 

Comments (0)


Att dela sitt liv med någon som brinner för samma intresse sätter minsann vardagen i guldkant. Det finns inget så viktigt som att placera sig i den miljö där man trivs - både som plats och vilka personer man har omkring sig. Jag minst det som igår hur jag befann mig på en arbetsplats där alla "pekade ut" mig när jag åt något i kategori nyttigt, där alla frågade "varför" med negativ ton direkt jag åt min matlåda med kyckling och grönsaker, eller där jag alltid fick stå till svars på frågan "bantar du eller?" direkt jag tackade nej till en kanelbulle. Att bryta sig loss eller säga ifrån är vi svenskar inte allt för duktiga på. Vi tar snarare läget som det är och accepterar att det är vi själva som det är "fel" på när något ifrågasätter vår insats till ett hälsosammare liv. Det är precis det är som gör det svårt att följa t.ex ett kost och träningsschema för viktnedgång. Det kommer alltid finnas "hinder" i din vardag där du blir utpekad till att behöva anpassa dig efter andra. Personligen har jag idag få hinder i min vardag, rent av inga. Jag har suddat ut ordet och istället placerat in något så fint som "utmaning". Det här betyder att jag stärks av varje utmaning jag tar mig igenom - jag tar mig som till en ny nivå. Likt ett tv-spel så har jag till varje ny nivå mer kraft och mer erfarenhet från tidigare utmaning. Det kan låta hur löjligt som helst men livet är likt ett tv spel - där allt ligger i våra händer. Du bestämmer själva hur mycket energi och tid du vill lägga för att ta dig till nästa nivå, du kan antingen vara lat och spela om samma nivå om och om igen eller kämpa dig vidare till nästa nivå. Längst resan kommer du att möta hinder/ motstånd och det är upp till dig att anta utmaningen. Har du riktigt otur - eller rent av ger upp så är det helt enkelt Game Over. 

Jag har idag som skrivet få hinder, jag har kämpat mot varje utmaning för att ta min till den nivå jag lagt tid till. Jag har brutit mig loss från den arbetsplats där jag inte trivdes, jag har lagt energi och ofantligt mycket tid på utbildningar. Jag har startat upp aktiebolag (you against you) och är idag min egna chef. Jag har valt att stänga ute alla människor som slukar energi och satt upp en mur med positiva, inspirerande och drivna människor till min vardag. Som grädde på moset så arbetar jag enbart med personer som lägger lika mycket tid och energi för att ta sig till nästa nivå som mig själv - mina klienter. Jag skulle vilja säga att jag är lyckligt lottat, men det handlar snarare om att våga bryta sig loss och lägga energi och tid till det man brinner för. Inget kommer gratis eller av sig själv, du måste (likt ett tv-spel) ta saken i egna händer. Förr eller senare så kommer du dock nå Game Over, likt ett tv-spel så har livet alltid ett slut. Vilken nivå du vill och hinner ta dig till är som sagt upp till dig. I morgon ska jag upp före tuppen och starta spelet på nytt, vilken nivå jag tar mig till återstår att se. Ny dag, nya tag! #YouAgainstYou
 

Comments (0)

Sommaren flyger fram och midsommar är redan här! Lika så har en välkomnande sommarform anlänt. Jag personligen har faktiskt aldrig tidigare känt hur det är att komma i form för just sommaren. Att ha en låg fett procent har för mig alltid varit som en självklarhet, det handlar om att hålla min kropp i trim och trivas i det jag ser/ upplever - oavsett årstid. Men efter mitt senaste projekt så får jag ändå erkänna att jag aldrig har mått så bra som nu - att verkligen uppskatta det jag har slitit för! Tillfredsställelsen är skyhög och jag skulle vilja ropa ut "I F** MADE IT!" men i mål är jag dock inte riktigt än. För att det ska "duga" för vad som komma skall så behövs mer separation mellan muskulaturen. Men jag tror dagsformen (bilden ovan) ändå tyder på att det inte är allt för mycket kvar? Jag gissar på 14 dagar strikt efter min diet - vilket sätts på prov med midsommar firande som helgen bjuder på. Så varför inte sätta det i text, hur jag tänker och gör för att att bibehålla eller till och minska i vikt när högtider och diverse "motgångar" slår in.

Att jag äter "Periodisk Fasta" (16:8) är säkerligen ingen större nyhet för dig som tidigare har läst min blogg? Jag har en lägre måltidsfrekvens där första måltiden är vid lunch (12:00) och ett mellanmål (15-16 tiden) följt av en större middag efter träningen (20:00). Eller rättare sagt - jag äter inte frukost. Vad som gör detta unikt är att du kan äta en större volym men samtidigt ha svårt att hamna på ett överskott - perfekt vid högtider eller andra tillbjudningar. Så sitter du precis som jag hos nära och kära över midsommarhelgen? Och dessutom har ett par kg kvar att droppa? Undvik småätande. Maten som serveras är i sig är sällan problematiken - snarare allt som faller in omkring (Många bäckar små!). Sikta sedan på protein som är vårt mest mättande näringsämne och har dessutom en mycket hög TEF (25%). Välj kolhydratkällor från grönsaker/ sallader och framför allt potatis som har en otrolig mättnad! Undvik feta gratänger/ pajer och såser då detta får kalorierna att skjuta iväg. Fett är ett viktigt näringsämne men i sammanhang som högtider (etc) så inkluderar vanligtvis "dolt" fett så som tillagnings metoder för ökad smakupplevelse - allt från smör/ oljor till diverse marinader. 

Utöver ovanstående riktlinjer kring minskad måltidsfrekvensen och bra/ mättande råvaror så vill jag slå ett slag för alla dessa kalorifria alternativ. Allt från Pepsi Max/ Cola Zero till Loka/ Bon Aqua (Sötningsmedel är inte farligt!) till livsmedel som Fitnessnudlar och mättnadsfunktion via ett tillskott som en proteindrink eller stimulanser (Kaffe, One Heat A.M eller t.ex Celsius). Summa summarum - du kan du njuta av mycket mat och uppleva en fullbordad mättnad före du hamnar på överskott. Ovanstående text är några av många riktlinjer som jag har i tanke när jag går på diet-stigen vid tillbjudningar. Understående text är istället några kloka ord av min vän Gustav, det är taget från hans inlägg "julmat" som jag tycker sätter orden fint till dig som ser tillbjudningar/ högtider etc som ett stort hinder:

"Tack för tipsen Gustaf, det var kanon men jag kan tyvärr inte få ut så mycket av det. Jag kan inte rå för att jag äter så mycket och tränar så lite, det är ju bara Jul en gång per år och då får man unna sig. Man får ta från det undre lagret på Alladdinasken. BS, bullshit, kom igen, vakna! Du är inget offer – Du är inte utsatt för en matkomplott. Skärp dig. Ta tag i ditt eget liv och gör din val aktivt istället för att skylla ifrån dig. Är du trådsmal och har problem att gå upp i vikt, absolut, ät på men vet du med dig att du äter lite för mycket i din vardag och att du har lite för mycket att bära runt på, gör ett aktivt val och avstå för en gång skull det goda och ta den långa vägen. Nästa jul kanske du nått din målvikt och vad är en jul, ett års arbete för att säkra upp en bättre hälsa och ett längre, friskar liv? Skjut inte allt fram till 1 januari då det nya året börjar, börja idag, redan innan jul – jag har flera kunder som har bestämt sig och lagt sin plan inför julen. Jag är så stolt över dessa och deras inställning  - det finns inga hinder, bara möjligheter! Detsamma gäller dig!"

Gustaf sätter orden jag vill formulera. Kombinera det med en tanke att det gäller oavsett jul, nyår, påsk eller andra tillställningar som midsommar och diverse mat-bravader. Njut av god mat men i rätta mängder och med bästa sällskapet! En riktigt win-win. Jag ska nu sätta mig vid fikabordet med nära och kära - inte ska det sätta käppar i hjulet för min målsättning! 14 dagar från nu och formen ska vara den bästa någonsin! Resan är startad och jag ska njuta hela vägen i mål! Ha nu en riktigt fin midsommar! 
 

Comments (0)

Vilken morgon! Vaknar med fint väder och en svårslagen dagsmeny i hand. Kickade till med en cardio runda redan kl 04:45 följt av en dusch, en portion aminosyror och sedan iväg till Delta Gym för att möta dagens första klient kl 07:30. För mig är det guld värt med "egentid" som cardio, styrketräning eller kvalitetstid med nära & kära vid sidan av mitt yrke. Oavsett om det innebär att jag få gå upp mitt i natten eller jobba dubbelt i timmar andra dagar så behövs tiden som bryter av mitt största intresse. Sen att min egentid och mitt yrke är i samma kategori är inget som stör mig - snarare tvärt om! Jag älskar det jag gör och jag skulle inte byta det mot världens alla pengar! Men det finns så mycket mer i livet än att bara lägga fokus på kost, träning och resultaten man eftersträvar - det sistnämnda är vad jag vill lägga några rader till i detta inlägg.

Du som har följt min resa sedan tidigare vet att i mitt liv kretsar mycket kring min kropp - både så väl insida som utsida. Att likt mitt företags namn skapa den bästa versionen av mig själv via mina handlingar. För mig är det A.O att må bra, att vara i en balans där jag trivs så väl fysiskt som psykiskt. Vad jag dock inte har gått in på i denna kategori är vad som verkligen definierar "balans" eller snarare "att må bra". Det är givetvis mycket individuellt, vi alla prioriterar olika och våra drömmar och mål skiljer oss åt. Men något jag allt mer ser (förslagsvis Instagram/ Facebook m.m) är att många strävar efter det grönsare gräset på andra sidan. De har torsk 7 dagar i veckan och lika så cardio varje dag, detta i kombination med att utala sig om hur fisk är det värsta som finns och att cardio är så jäkla tråkigt. Allt för att en vacker dag må bra? Vart tog nuet vägen? 

"Gräset är bara grönare på andra sidan om man glömmer att vattna hos sig själv". Vad jag vill slå ett slag för är att du måste acceptera din nuvarande situation. Om du förslagsvis strävar efter träningsresultat som din livs form/ drömfysik (vilket många i tider som nu gör) så måste du även acceptera positionen du lever i för stunden - att vara nöjd med den du är och det du gör. Det här är något jag verkligen vill banka in i huvudet på de klient tränar, att det spelar ingen roll om du väger 135kg eller 75kg. Accepterar du inte dig själv som du är så kommer du aldrig att uppnå tillfredsställelse som "må bra" även om du kommer i form.

För nästan exakt ett år sedan var jag i mitt livs bästa form. Jag hade ca 3-4% kroppsfett, jag såg muskler jag aldrig tidigare sett och resultatet av fotograferingarna var utöver min förväntan. När man älskar att stå framför kameran så blir det mer än ett intresse, det blir en mycket viktig del av mitt liv och jag måste då även hålla en bra form. Men med handen på hjärtat så har jag rent psykiskt sett varit allt annat än den bästa versionen av mig själv vid tidigare toppform. Jag uppskattade verkligen inte min form, jag såg alltid med en negativ blick på vad som behövdes förändras med mig själv istället för att se hur långt jag hade kommit. Det här är en stor del till varför jag valde att testa min trygghetszon med övervikt.

Jag ska inte gå in allt för mycket kring hur min själviskt har förändrats efter mitt projekt (resumé kommer inom kort på blogg). Men jag kan säga att jag redan vid de första 10 kilona ned så började jag må riktigt bra - vilket är ca 20kg fett över den form som jag tidigare inte uppskattade. Jag kunde för ett år sedan knappast gå i ett linne utan att känna mig obekväm. Idag är jag helt "frisk" från nedtryckande självkritik, jag ser inte längre på mig själv med missnöje över "problemområden" utan istället med en motivation att det här kan bli ett kul delmål - det skapar en glädje inför utmaningen. Men jag ska som sagt inte gå in allt för mycket på detta, vad jag vill förmedla att du måste må bra med dig själv oavsett form! Livet ska inte behöva vänta, uppskatta det du har idag - lev i nuet under resan fram! 

Comments (4)
Marie-LouiseLika bra inlägg som alltid :)) sådana här inlägg behövs ibland för påminna oss alla om just det du skrivit om :))2014-06-12 22:21
Niklas WadmanTack snälla! :) Mycket kul att det uppskattas! 2014-06-17 07:37
Carolina AsplundSå himla stolt över dig. Oavsett om jag bara fått dela dina sista veckor med dig fysiskt i denna resa har du alltid varit en inspiration för mig. En sund källa för inspiration till kost och träning. Jag är så glad att höra hur du nu berömmer dig på gymmet. Uppskattar din kropp utseende och fysik men även vågar utmana dig mentalt. Du är en krigare. Du kommer gå så långt du vill gå. Jag tror på dig! Inifrån och ut så lyser det om dig som människa och medmänniska. Glöm aldrig att du är vacker precis som du är. Kärlek till dig 2014-06-12 23:13
Niklas WadmanJag har mycket till dig att tacka Carolina - ingen har fått mig att uppskatta nuet så mycket som du! När du är i min närhet så försvinner allt vad morgondagen heter, allt fokus ligger på här och nu. Du får mig verkligen att uppskatta det jag har på ett helt nytt vis, att det är nuet som betyder. All kärlek till dig! 2014-06-17 07:37
0 av 1
OPTIONS